Experten: IS starkare trots turkisk offensiv

Uppdaterad 2015-07-29 | Publicerad 2015-07-27

Turkiet bombar IS-mål och Syrien är på väg att återta staden Palmyra.

Men terrorsekten är inte svagare för det.

– USA har bombat dem i elva månader och de har bara växt, säger IS-experten Per Jönsson.

Nu slår Turkiet tillbaka mot Islamiska staten (IS). Den senaste veckan har landets luftstyrkor slagit till mot terrorgruppens fästen i Syrien. Enligt nyhetsbyrån Reuters lyfte tre stycken F-16 från en bas i Diyarbakır i sydöstra Turkiet tidigt på fredagen och slog till mot två IS-baser och en "samlingsplats". Målen valdes utifrån underrättelseuppgifter om att vapen och sprängmedel förvarades i området, säger en anonym turkisk regeringstjänsteman till CNN. Attackerna kom dagen efter en eldstrid vid den norra turkisk-syriska gränsen där IS-krigare gått in och börjat skjuta på turkisk militär. En soldat dog och två skadades.

– Turkiets operationer kommer, om det behövs, fortsätta till terrorganisationernas högkvarter, alla ställen där de planerar attacker mot Turkiet och alla vapenlager som används mot Turkiet är förstörda, sa Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu i lördags.

"USA har bara varit som ett nålstick"

Samtidigt har den syriska presidenten Bashar al-Assads styrkor omringat bergen runt den historiska staden Palmyra, som är ett viktigt center för Syriens gasvinning. Enligt källor till tv-stationen Al-Manar ska IS-soldaterna fly området som de intagit i maj.

Men enligt Per Jönsson, Mellanösternkännare och IS-expert på Utrikespolitiska institutet, innebär Turkiets och Syriens senaste aktioner inte att IS är på väg att tappa styrka. Terrororganisationen är snarare starkare än någonsin.

– Det är första gången som Turkiet har satsat – det är en politikförändring från deras sida. Men elva månaders bombande från USA och deras allierade har ändå bara haft en nålstickseffekt på IS. Det har inte på något sätt slagit ut IS, utan de har växt i antalet personer och utvidgat sitt territorium, säger han.

– Att då turkiska bombningar skulle spela någon roll det har jag oerhört svårt att tro.

Ett spel för galleriet

Per Jönsson menar snarare att den turkiska offensiven är ett spel för galleriet – för att kunna attackera den riktiga ärkefienden, den kurdiska terrororganisationen PKK.

– Jag tror mest att det är en gest mot USA, att man i utbyte mot att USA inte bråkar om deras angrepp på PKK nu gör vissa begränsade angrepp mot IS, säger han.

– För Turkiet är ju PKK allvarligast, sedan kommer Assads regim och i allra sista hand IS.

Jönsson säger att inget enskilt bakslag kan försvaga IS.

– Det är en väldigt farlig och flexibel organisation. Man får tänka på att de kontrollerar ett jättestort landområde med 12-15 miljoner människor och har kanske 10 avdelningar i andra länder, så det är svårt att veta i vilken ände man ska slå till, säger han.

– Att Turkiet av nationella skäl har angripit på sitt håll gör ju inte IS svagare i Irak eller i andra länder.

"IS tål att många ledare dör"

I mars skadades IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi svårt, men Per Jönsson tror inte heller att organisationen skulle försvagas om han skulle dö.

– IS är ju en sådan organisation att de tål att bli av med väldigt många ledare. Det finns ju en central ledning, men de har en rekrytering så att det alltid kommer upp kompetenta ledare när någon dör, säger han.

Lösningen finns snarare i att ordna upp Iraks regering, tror Per Jönsson.

– Om man fixar en ordentlig regering i Bagdad, som inte bara ser till shiamuslimelitens intresse utan verkligen släpper in sunnimuslimerna och startar en bättre dialog med kurderna. Gör man det försvinner plötsligt skälen för hundra tusentals sunnimuslimer i Irak att stödja IS, säger han.

ANNONS