Man döms för terroristattack i Finland

TT/SPT TT-SPT

Publicerad 2018-06-15

Två kvinnor dog och ytterligare åtta personer skadades när en man gick till attack med kniv mot personer i centrala Åbo förra året. Bilden är tagen strax efteråt vid Salutorget i Åbo.

Den man som i fjol knivdödade två kvinnor och skadade ytterligare åtta personer i Åbo i Finland har dömts till livstids fängelse för terroristbrott.

Det är första gången som någon döms för att ha utfört en terrorattack i Finland.

Egentliga Finlands tingsrätt har fattat sitt beslut: knivmannen i Åbo är en terrorist. Enligt tingsrätten gjorde sig gärningsmannen Abderrahman Bouanane skyldig till två mord och åtta mordförsök i terrorsyfte när han den 18 augusti 2017 löpte amok med två knivar i Åbo centrum.

Det är första gången som någon döms för att ha utfört en terrorattack i Finland. Enligt tingsrätten har mannens avsikt med knivdåden varit att främja terrororganisationen Islamiska statens (IS) ideologi och föra ett krig mot vad han uppfattade som otrogna människor.

Ville sprida fruktan

Den ideologiska kopplingen till IS tyder enligt tingsrätten på att mannen med sitt dåd velat sprida fruktan hos befolkningen, vilket är ett av strafflagens kriterier för terroristbrott.

Domen innebär att tingsrätten håller med åklagaren. Livstids fängelse för dåden är precis vad åklagarsidan yrkade på.

Mannens försvarare bestred terroranklagelserna och hävdade att Bouanane endast gjort sig skyldig till två dråp och åtta dråpförsök. Men tingsrätten tolkade knivdådet som mord och mordförsök eftersom han genomfört dem med berått mod och på ett synnerligen rått och grymt sätt.

I sin motivering noterar tingsrätten särskilt att mannen hade bekantat sig med IS-relaterat material och publicerat ett islamistiskt manifest före knivattacken.

Dessutom tog mannen med sig två knivar när han tre timmar före attacken gick ut från en lägenhet i grannstaden S:t Karins och cyklade till Åbo.

Stora skadestånd

Mannen är nu skyldig att betala sammanlagt nästan 468 000 euro till tolv olika personer i ersättning för bland annat sveda och värk, tillfälliga och bestående men, lidande och inkomstförluster. Han är också skyldig att betala en målsägande över 900 euro per månad tills personen fyller 65 år.

Dessutom dömdes till att ersätta målsägandenas rättegångskostnader till ett sammanlagt belopp på över 155 000 euro.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.