18-åring misstänkt för upplopp frias

Publicerad 2013-05-27

"Jag såg ingenting av brandgrejorna"

En av de sju som greps misstänkta för upploppen i Älvsjö ställdes i dag inför häktningsdomaren i Södertörns tingsrätt. Och släpptes därefter på fri fot.

– Jag var där av nyfikenhet, säger 18-åringen till Aftonbladet efteråt.

Åklagaren vill ha 18-åringen häktad för våldsam upplopp med motiveringen att det finns risk att han fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Men Södertörns tingsrätt bedömde att det inte behövdes. Även om han släpptes kvarstår misstankarna på den högre graden sannolika skäl.

– Han var där och greps på platsen, det polisen har sett är att han springer från platsen maskerad tillsammans med andra ungdomar, säger åklagaren Jenny Ahlner Wetterqvist.

Hon uppger att utredarna tagit in övervakningskamerafilmer från området.

– Det finns filmer men de är inte analyserade ännu. Vi vet ännu inte om det ger något.

Krossade rutor

Vid upploppet i torsdags krossades rutor på medborgarkontoret, där bland annat polisstationen finns. På vägen därifrån ska ungdomarna ha krossat rutor på bland annat en personbil, Ica och Coop nära. Polisen har sett honom, maskerad, springa från platsen. Hans kläder har tagits i beslag och det ska undersökas om det finns spår från brännbar vätska.

Under häktningsförhandlingarna, som var helt öppna, uttryckte 18-åringen ånger.

– Det är helt jävla onödigt och helt värdelöst, varför gick jag ens med, sa han. Det var många dagar att sitta i häktet i onödan.

"Var där med en kompis"

Aftonbladet talade med 18-åringen igen efter förhandlingen. Han berättade då:

– Jag var där med en kompis, han hade tjatat med mig faktiskt. Jag ville inte följa med först, men till slut tog nyfikenheten över. Kompisen hade varit med vid ett upplopp i Rågsved dagen innan. Nu hade han hört att det skulle finnas ett upplopp Älvsjö med typ 60-100 ungdomar.

– Jag gick dit och ungdomarna samlades i en park. Därefter gick alla maskerade mot centrum och skrek: "Nu ska vi fucka upp allt!".

– Efter det började de att kasta stenar - på allt som rörde på sig eller fanns i närheten. Så lång tid att polisen kom till platsen. Det här med brandgrejorna såg jag ingenting av, faktiskt. Det visste jag inte om.

Han berättar också att han började springa därifrån när polisen kom. Och hävdar att han blev påkörd av en polisbil så att han flög ner på marken innan han greps.

– Det var vad som hände, med min grej, jag var 30 meter därifrån och bara tittade på vad som hände.

Varför gick du med?

– Jag var nyfiken på alltihop. Det är häftigt med så mycket ungdomar tillsammans. Det var inget annat.

Advokat Mikael Söderberg som försvarar 18-åringen säger:

– Han kan göras ansvarig bara genom att vara där. Men det finns inget som tyder på att han skulle ha varit aktiv.

Tidigare dömd

18-åringen är tidigare dömd för bland annat stölder och har haft missbruksproblem.

Månaden innan,  i mars i år åkte han fast på varhuset Åhléns i Stockholm när han försökte ta två parfymflaskor för sammanlagt 1130 kronor. Samma dag greps han för att ha stulit kläder för 5500 kronor på Adidas concept store.

Domen i april blev fortsatt skyddstillsyn, som han dömts till i december i fjol. Då hade han bland annat stulit en bärbar dator och en surfplatta för sammanlagt cirka 10 000 kronor på Mediamarkt. Kort dessförinnan hade han blivit utkastad från föräldrahemmet på grund av en konflikt i familjen.

I ett yttrande från frivården hette det:

"Frivården bedömer att N befinner sig i en synnerligen utsatt situation och de åtalade brotten bedöms vara kopplade till hans allmänt kaotiska livssituation."