Så länge Hamas styr Gaza står kriget alltid för dörren

En tillfällig vapenvila verkar för stunden ha satt stopp för fientligheterna i Gaza. Men ett nytt krig kan blossa upp när som helst.

Så länge Hamas styr den palestinska enklaven kommer Israel aldrig att lätta på greppet.

Följ ämnen
Gaza

Gaza har skakats av tre krig under de senaste tio åren. Ett nytt har den senaste tiden sett ut att vara under uppsegling. Israel har skjutit ihjäl över hundra palestinier under de senaste två månadernas gränsdemonstrationer. För två dagar sedan bombarderade Hamas Israel med närmare hundra raketer. Israel svarade med bombningar.

Därefter verkar en informell vapenvila ha trätt i kraft. Hamas avstår från att attackera Israel så länge Israel inte genomför några väpnade operationer mot Gaza.

Chansen att den vapenvilan ska hålla någon längre tid är mycket liten.

Grundproblemet är att Israel inte vill acceptera att Hamas styr i Gaza. Israel betraktar den terrorstämplade gruppen som sin fiende nummer ett eftersom Hamas fortfarande har utplåning av den judiska staten på sin agenda.

I syfte att öka det folkliga missnöjet med Hamas har Israel sedan 2007 haft en ekonomisk blockad mot enklaven. Israel bestämmer vilka varor som får komma in eller ut. Israel patrullerar vattnen utanför Gaza och hindrar palestinierna från att fiska.

Inte bara Israel

Ju mer Hamas bråkar med Israel desto mer drar israelerna åt tumskruvarna.

Det har skapat en desperat situation där många Gazabor bara har el några timmar per dag, där brist råder på färskvatten, mediciner och en rad dagligvaror.

Levnadsförhållandena för de två miljoner palestinier som bor i Gaza är mycket svåra. Enklaven brukar kallas världens största utomhusfängelse. Gaza är en tryckkokare som hela tiden riskerar att explodera.

När jag nyligen besökte Israel varnade den före detta israeliske generalen Eyal Ben-Reuven för att Israels strypgrepp bidrar till att skapa nya terrorister men att man samtidigt måste pressa Hamas.

Det är inte bara Israel som gör livet surt för palestinierna. Egypten håller sin gräns mot Gaza stängd under stora delar av året och hindrar därmed både människor och varor från att resa ut och in. Militärdiktaturen i Kairo gillar inte Hamas som är en del av det Muslimska brödraskapet, en organisation som är terroriststämplad i Egypten.

Stat i staten

Hamas tog över Gaza efter demokratiska val 2006. Därefter körde de med våld ut den Palestinska myndigheten, PA, som styrs av den största palestinska rörelsen, al-Fatah. PA kontrollerar den av Israel ockuperade Västbanken.

Hamas och Palestinska myndigheten har med jämna mellanrum slutit fred men det varar aldrig särskilt länge. Hamas tycker att PA är alldeles för mjuka mot Israel. Det pågår ett ständigt maktspel mellan de två palestinska grupperna där Hamas ser ut att eftersträva samma roll som Hizbollah har i Libanon. Hizbollah fungerar med sin starka armé som en stat i staten med ett stort politiskt inflytande.

Hamas är omgiven av fiender, både utanför och inom Gaza. Även om gruppen en gång blev folklig vald gäller det mandatet knappast längre. Enda chansen för Gazaborna att gå en bättre framtid till mötes är om Hamas lämnar ifrån sig makten.

I ett sådant läge skulle Israel lätta på sin blockad i hopp om att det skulle bli ett permanent slut på robotattacker, byggandet av tunnlar för att försöka slussa in terrorister till Israel och andra fientligheter. Troligen skulle även Egypten inta en mer välvillig inställning.

Tandlöst

Palestinierna i Gaza skulle få ett drägligare liv men inte komma ett steg närmare ett fredsavtal med Israel eller en chans att få återvända till de områden de flydde ifrån när Israel bildades 1948.

Palestinska myndigheten på Västbanken samarbetar med Israel men belönas inte med några fredssamtal. Istället fortsätter Israel bygga bosättningar på ockuperad mark och försvårar därmed bildandet av en framtida palestinsk stat.

Gaza är inte längre ockuperat av Israel men blockaden gör att Israel i praktiken fortfarande fungerar som en ockupationsmakt.

FN-sändebudet Nickolaj Mladenov varnar för att Gaza står på randen till ett nytt krig. I FN:s säkerhetsråd bråkar USA och Kuwait om vem som är ansvarig för den senaste tidens våldsupptrappning. Utan att kunna enas.

I Palestinakonflikten är FN lika tandlöst som vanligt.