”Jag undviker folksamlingar om fler smittas”

Uppdaterad 2020-02-26 | Publicerad 2020-02-01

Att en kvinna vårdas för det fruktade coronaviruset i Jönköping har inte skapat någon panik hos invånarna.

Här känner sig de flesta trygga med att sjukvården har läget under kontroll.

Samtidigt ligger en viss oro i luften.

– Jag följer utvecklingen. Om fler blir smittade kommer jag undvika att gå ned till centrala delar av staden, säger Oskar Antonsson, 33 år.

På fredagskvällen flanerar Jönköpingsbor oberört till restauranger och barer i centrum. De flesta Aftonbladet talar med har hört talas om att det första svenska sjukdomsfallet av coronaviruset bekräftats i Jönköping.

– Jag blev förvånad över att det första fallet dök upp här. Man brukar läsa om sådant här men det brukar aldrig komma nära en själv på det viset, säger 29-åriga Frida Olsson-Algeskär.

Hon är ute stan med ett kompisgäng. Vännen Oskar Antonsson påpekar att en ytterligare smittspridning kommer påverka hans vardag.

– Jag kommer följa nyheterna och undvika folksamlingar om fler blir smittade. Då kommer jag exempelvis undvika att åka till köpcentret Asecs - där det finns mycket folk, säger han.

Flera Jönköpingsbor förklarar att de inte är oroliga eftersom de känner sig trygga med svensk sjukvård.

– Jag är inte orolig. Jag tänker att sjukvården är beredd på det. När svininfluensan kom så blev alla som tokiga. Det var överdrivet, säger Jessica Åkesson, 49 år.

– Det är värre för de som har en sjukdom i bakgrunden. Har man inte det så tror jag att man klarar sig bra, tillägger hennes kompis Kristin Sevén.

Lisa Stark jobbar själv inom vården. Hon menar att det finns värre att vara orolig för.

– Det finns större risk för influensan just nu. Den vanliga influensan, säger Lisa Stark.

Jessica Ögren och Lisa Stark.

20-årige Khan Hasinulla är en av få Jönköpingsbor som verkar vara orolig.

– Innan så brydde jag mig inte. Nu när det har kommit till Jönköping så känns det. Det känns att gå ned på stan där det finns folk, säger Khan Hasinulla.

Kommer du undvika ställen där det finns folk på?

– Ja, lite grand.

Kan Hasinulla.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln