Tusentals utan jobb i Dhaka efter miljöräder

TT-AFP

Publicerad 2019-12-07

Tegelbruk i Dhaka stängs ned för att förbättra luftkvaliteten i staden. Många gästarbetare har blivit utan jobb på grund av insatsen. Arkivbild.

I ett försök att förbättra stadens luftkvalitet har polisen i Bangladeshs huvudstad Dhaka stängt ned flera illegala tegelbruk.

Hittills har 25 verksamheter stoppats, något som enligt myndigheterna redan gjort luften renare.

Insatsen genomförs knappt två veckor efter det att mätningar i Dhaka tydde på att staden hade världens just då sämsta luft. Kort efter det begärde en domstol att samtliga illegala tegelbruk skulle stängas inom två veckor.

Men det är inte bara i luften som konsekvenserna märks. Tillverkningen av tegel innebär många arbetstillfällen för gästarbetare, arbeten som nu försvinner i och med kampanjen mot Dhakas brännugnar.

Ett av de stängda tegelbruken ligger i Saturia, strax väst om Dhaka, och har runt 300 anställda. När polisen försökte stänga ned det bad ägaren om två veckor till för att kunna betala sina anställda, något som myndigheterna inte gick med på.

För Biswanath, som tills nyss arbetade på bruket, har tillvaron nu vänts upp och ned.

– Var ska jag nu hitta ett jobb? Det finns bara räkodlingar i min hemby, men där finns det inget behov av fler anställda, säger han.