Källor: USA:s sändebud i Ukraina avgår

TT

Publicerad 2019-09-28

Kurt Volker. Arkivbild.

Kurt Volker, USA:s speciella sändebud i Ukraina, avgår, rapporterar CNN.

Anledningen uppges vara att han omnämns i den visselblåsarrapport om president Donald Trumps samtal med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj som offentliggjordes i torsdags.

CNN har tidigare rapporterat om Volkers kontakter både med Ukrainas president och med Rudy Giuliani, Trumps personliga advokat.

Även Giuliani och hans kontakter med Ukraina nämns av visselblåsaren. Bland annat ifrågasätts Giulianis roll när USA:s tidigare ambassadör i Ukraina, Marie Yovanovitch, kallades hem i förtid.

Kurt Volker och flera personer vid utrikesdepartementet har kallats för att vittna vid tre utskott, ledda av Demokraterna, i USA:s representanthus.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har samtidigt fått ett föreläggande om att tillhandahålla utskotten med dokument som rör Ukrainahistorien.

Kallelserna skickades då Trumps stab i torsdags missade en tidsfrist för att tillhandahålla dokument och information om kontakter med Ukraina.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att även Mike Pompeo har kallats att vittna i representanthusets utskott.