Vad händer nu i Italien?

TT-Reuters

Uppdaterad 2019-08-15 | Publicerad 2019-08-09

Italiens premiärminister Giuseppe Conte, en av spelarna när makten om Italien, Europas tredje största ekonomi, ska avgöras.

Italiens vice premiärminister Matteo Salvini har tagit initiativ till en misstroendeomröstning mot sin egen koalitionsregering. Vi reder ut vad som kan bli nästa steg.

När hålls omröstningen?

Ordförandena för grupperna i senaten ska mötas på måndag för att bestämma ett datum för misstroendeomröstningen. Enligt senatens regler måste omröstningen hållas inom tio dagar från det att frågan väckts.

Vilka är de politiska spelarna?

Vice premiärminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, och populistiska Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio, även han vice premiärminister, samt minister för ekonomisk utveckling. Lega och Femstjärnerörelsen leder en koalitionsregering, som de senaste månaderna varit djupt splittrad och bråkat öppet i olika frågor. Regeringen leds av premiärminister Giuseppe Conte, som inte tillhör något av partierna. Dessutom finns president Sergio Mattarella, som är en viktig maktspelare.

Är det kört för regeringen?

Om Premiärminister Giuseppe Conte förlorar misstroendeomröstningen så måste han avgå, men om han klarar omröstningen kan han fortsätta. Han har också valet att avgå direkt, utan att vänta på misstroendevotumet.

Blir det nyval?

Antagligen, men det är inte säkert. Bara statschefen, president Sergio Mattarella, har makten att upplösa parlamentet. Han kommer att utlysa nyval bara om det visar sig omöjligt att bilda en ny regering. Han måste först föra samtal med bland annat alla partiledare vars partier är representerade i parlamentet innan han upplöser det.

Kan det bildas en ny regering utan nyval?

Ja, men antagligen är det svårt att hitta en ny koalition. En möjlighet skulle kunna vara att Femstjärnerörelsen och oppositionspartiet PD slår sina påsar ihop. Det blir dock en svajig majoritet med en ynka stol, och behöver antagligen stöd från andra för att bygga en stabil majoritet. Representanter för både PD och Femstjärnerörelsen har tidigare uttryck skepsis mot tanken på en koalition.

När kan nyval hållas?

Det beror på hur lång tid det tar innan nyval eventuellt utlyses. Mattarella har varit tydlig med att han vill ha en regering på plats för att godkänna 2020 års budget i höst, vilket innebär att nyval måste hållas i oktober eller vänta till nästa år. Om val inte hålls i oktober och någon alternativ koalition inte bildats i höst, så kan presidenten försöka att få en teknokratregering under en övergångsperiod. En sådan behöver dock säkra stöd av parlamentet. Italien har inte hållit något val under hösten sedan andra världskriget.

Vad skulle resultatet av ett nyval kunna bli?

Lega har vuxit kraftigt sedan de tidigare nationella valen och fördubblat sitt stöd. Enligt opinionsundersökningar får Lega nu mellan 34 och 39 procent av rösterna. I EU-valet i maj fick Lega 34 procent av rösterna, till skillnad från 17 procent i det nationella valet förra året. Samtidigt minskade stödet för Femstjärnerörelsen till drygt 17 procent i EU-valet, att jämföra med 32,5 procent i det nationella valet.