Bilder: Här träffas Nordkorea och USA om kärnvapnen i Sverige

Publicerad 2019-10-04

Under helgen möts högt uppsatta företrädare för Nordkorea och USA i Sverige för kärnvapensamtal.

Mycket tyder på att mötena hålls på Lidingö utanför Stockholm. Aftonbladets bilder visar polisnärvaro runt konferenscentret Villa Elfvik Strand, i vars reception Nordkoreas och USA:s flaggor står uppställda.

Sent på torsdagseftermiddagen anlände Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil till Sverige. På Arlanda flygplats välkomnades den nordkoreanska delegationen på fyra personer av Kent Härstedt, Sveriges särskilda sändebud till Nordkorea.

På fredagseftermiddagen sågs även Stephen Biegun, USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, i Stockholm när han tillsammans med Kent Härstedt lämnade ett möte på utrikesdepartementet.

Sverige spelar en viktig roll i relationen mellan länderna då Sverige, till skillnad från USA, har officiella diplomatiska förbindelser med Nordkorea och representerar USA i kontakter med den slutna diktaturen. Härstedt har varit särskilt sändebud till landet sedan 2017 då spänningarna ökade mellan Nordkorea och resten av världen.

Stort hemlighetsmakeri

De nordkoreanska och amerikanska diplomaterna är i Sverige för att återuppta samtalen om kärnvapennedrustning, som varit frysta sedan i februari. Efter inledande samtal på lägre nivå förväntas de två chefsförhandlarna träffas under lördagen.

Förhandlingarna, som hålls dagar efter att Nordkorea genomfört ett nytt robottest, är dock omgärdade av stort hemlighetsmakeri.

Utrikesdepartementet lämnar inte ut några detaljer kring samtalen. Kent Härstedt kommenterar inte heller mötena:

– I detta läge kan jag inte göra det. Tyvärr, säger diplomaten.

Även från amerikanskt håll är det tyst.

– Jag har ingen information att lämna ut, säger ambassadens talesperson Bill Martin.

Säkerhetspådrag på Lidingö

Trots tystnaden från de deltagande ländernas sida så tyder mycket på att de bilaterala samtalen hålls på konferenscentret Villa Elfvik Strand på Lidingö.

Bilder tagna av Aftonbladets fotograf visar en polisnärvaro runt byggnaden. Genom fönstren på byggnadens entré syns Nordkoreas, USA:s och Sveriges flaggor uppställda i receptionen.

Diplomaten Kent Härstedt samtalar med USA:s sändebud Stephen Biegun efter mötet på UD.

Förhandlaren: "Höga förhoppningar"

Inför avfärden mot Stockholm uttalade sig Nordkoreas chefsförhandlare kring de planerade mötena:

– Eftersom den amerikanska sidan har sänt nya signaler har jag höga förhoppningar och är optimistisk, och jag är även optimistisk rörande resultaten, sade Kim Myong-Gil, enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapenprogram och robottester kollapsade i februari när USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un lämnade ett möte i Vietnams huvudstad Hanoi i förtid, utan att underteckna någon överenskommelse.

Ledarna möttes dock igen i somras, vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea, och kom överens om att återuppta samtalen.

I onsdags avfyrade Nordkorea en robot som slog ner i Japanska havet, ett robottest som mött internationella fördömanden.

ANNONS