Ministerns uppläxning: Vill inte höra om en enda bilist

Publicerad 2024-04-03

Hundratals människor har suttit fast i snökaoset på E4:an.

Nu läxar ministern upp bilisterna.

”Jag vill inte höra om en enda bilist som givit sig ut i detta efter att ha bytt till sommardäck”, skriver Carl-Oskar Bohlin (M), civilförsvarsminister på X.

Det är fortsatt kaos på E4:an mellan Jönköping och Huskvarna.

Människor har fått övernatta i sina fordon och Aftonbladet har bland annat pratat med människor som varit fast i sina fordon under natten.

En som ilsknade till mot personerna som satt fast i kön var Carl-Oskar Bohlin civilförsvarsminister (M). I ett inlägg på plattformen X uttryckte ministern att han inte ville höra om en enda bilist som hade gett sig ut på vägarna efter att ha bytt till sommardäck.

”Staten har ett långt och visträckt ansvar för att säkerställa den allmänna samfärdseln, ett ansvar som berörda myndigheter nu arbetar hårt för att ta. Det allmänna är dock inte ensam part här.”

Vidare skrev Carl-Oskar Bohlin:

”Egenansvaret är också mycket omfattande i denna övergångsperiod. Är sommardäcken på, ska inte bilen användas i vinterväglag.”

Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Fler reaktioner

Det var i ett inlägg av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson som Carl-Oskar Bohlin svarade under gårdagen. Carlson skrev bland annat att regeringen följde utvecklingen med snökaoset samt att berörda myndigheter jobbade aktivt med situationen.

”Om du har hunnit byta till sommardäck och det råder vinterväglag där du befinner dig ska bilen – självklart – förbli stående”.

Både en gul och orange varning var utfärdad för snöovädret som drog in över Svealand och Götaland på tisdagen.

Många olyckor rapporterades in och polisregion väst gick man upp i stabsläge.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Börjat rulla

Bengt Olsson, Trafikverkets presschef, fick frågan om hur han ser ser på ministerns uttalande.

– Jag tror det är en jättebra och viktig diskussion att föra. I Sverige har vi varit ganska förskonade från att ha stora problem, framför allt i södra Sverige men överhuvudtaget i den här dimensionen som vi har nu. Det har eskalerat eller ökat allt efter åren beroende på de här snabba väderväxlingarna säger Bengt Olsson och fortsätter:

– Vi måste börja diskutera hur vi ska hjälpas åt för att inte sätta oss själva i de här situationerna.

Under morgonen hade köerna börjat rulla på vissa sträckor men samtidigt bildades nya köer på andra ställen.

Aftonbladet har sökt Carl-Oskar Bohlin.

Följ ämnen i artikeln