Svalbard: Smältande glaciärer avger metangas

Publicerad 2023-08-08

När Svalbards glaciärer smälter i allt fortare takt blottläggs metangaskällor som försvinner ut i atmosfären och bidrar till ökade växthusgaser.

I takt med att glaciärerna smälter på Svalbard har forskare upptäckt stora lager av läckande grundvattenskällor som avger metangas. Studien gjord vid University of Cambridge och University Centre in Svalbard, tyder på att dessa metanutsläpp sannolikt kommer att öka när arktiska glaciärer drar sig tillbaka och fler källor exponeras. Dessa och andra metanutsläpp från smältande isar och frusen mark i Arktis, kan förvärra den globala uppvärmningen.

"Dessa källor är en betydande och potentiellt växande orsak till metanutsläpp - en som har saknats i våra uppskattningar av den globala metanbudgeten fram tills nu", säger Gabrielle Kleber, huvudförfattare till forskningen från Cambridges institution för geovetenskaper. Lufttemperaturerna stiger två gånger snabbare än genomsnittet för Arktis. Hon liknar Svalbard med kanariefågeln i den globala uppvärmningens kolgruva,

– Eftersom det värms upp snabbare än resten av Arktis kan vi få en förhandstitt på hur det potentiella metanutsläppet kan påverka regionen.