Regionens it-strul skickar demenssjuka till inkasso

Uppdaterad 2023-08-11 | Publicerad 2023-08-09

Sven Vejde är god man och kräver att regionen nu tar ansvar för it-strulet som drabbar dementa och funktionsvarierade i Stockholm.

It-strul hos Region Stockholm har gjort att fakturor som skulle gått till gode män istället hamnat hos dementa och funktionsvarierade.

Nu hotas flera av de drabbade av inkassokrav.

– Det här är personer som inte är kapabla att betala räkningar. De har inte gjort någonting fel, men regionen lyssnar inte, säger gode mannen Sven Vejde.

Under sommaren har Region Stockholm drabbats av it-problem.

Det har gjort att räkningar som rör bland annat färdtjänst och sjukresor i flera fall gått till huvudmännen istället för deras gode män.

Fler av dem har nu fått inkassokrav.

– De har inte gjort något fel, det är regionen som har gjort fel, säger en upprörd Sven Vejde som har uppdrag som god man.

Kräver att Regionen tar ansvar

Sven Vejde kräver nu att Regionen tar ansvar för felet.

– De ska be om ursäkt, betala kostnaderna för de drabbade och skjuta upp de kommande räkningarna. Det blir jättedyrt för de här människorna, säger han och fortsätter:

– Tänk, nu kanske breven bara ligger på hallgolvet där hemma hos en människa som inte ens förstår vad de där kuverten är för något.

Även Sven Vejde kan påverkas av felfaktureringen i sin roll som god man.

– Jag ska varje år rapportera till Överförmyndarnämnden. De kan titta på de här inkassokraven och mena att det är jag som hanterat huvudmannens ekonomi fel, säger han och fortsätter:

– Jag kan både få en anmärkning och i värsta fall ställer de ekonomiska krav på mig för hur situationen blivit.

Trafikförvaltningen: Problemen kan fortsätta

Sophie Gunnarsson, presskommunikatör vid Trafikförvaltningen på Region Stockholm.

Sophie Gunnarsson, presskommunikatör vid Trafikförvaltningen, skriver i ett mejl till Aftonbladet att det är oklart hur många som drabbats och att felet ligger hos regionens faktureringssystem, RES.

Hon varnar också för att felet kan komma att fortsätta orsaka problem.

”Felet kommer troligtvis finnas kvar vid färdtjänstens fakturering även i juli månad”.

Enligt Trafikförvaltningen kan dock de drabbade få hjälp med både fakturorna och inkassokraven.

”Trafikförvaltningen beklagar det inträffade. Självklart får de drabbade som hör av sig anstånd med sina fakturor och för de personer som har fått inkassokrav och som hör av sig till oss drar vi naturligtvis tillbaka det kravet”, fortsätter Sophie Gunnarsson.