Fem åtalas efter mordet på Ismail Abdos mamma

Uppdaterad 2024-02-16 | Publicerad 2024-02-15

Fem personer åtalas för inblandning i mordet på Ismail Abdos mamma.

Två dagar innan dådet fick polisen ett anonymt tips om att skytten var på väg till Uppsala för att mörda.

– Vi gjorde allt vi kunde för att hitta honom, säger Andreas Pallinder, utredningschef på polisen.

Åklagaren har nu väckt åtal i mordet på Ismail Abdos mamma som sköts ihjäl i Uppsala kvällen den 6 september förra året. Fem personer åtalas för inblandning varav två av dem, en 15-årig pojke och en nu 20-årig man misstänks för att ha mördat kvinnan.

– De har åkt till brottsplatsen på en elmoped. De har haft med sig vapen och förmodligen en ljuddämpare. Jag påstår att 20-åringen skjutit ett skott mot ett öppet fönster och skottet har träffat målsägaren i bröstet, säger åklagare Erik Grönvall på en pressträff.

Båda greps dagen efter mordet. Enligt åklagaren hittades de på ett hotellrum i samband med en husrannsakan.

Dagar innan mordet fick polisen ett anonymt tips om om att en man skulle utföra ett mord mot betalning, berättar åklagaren. Polisen fick då namnet på 20-åringen men i övrigt inte fler detaljer än så.

– Min uppfattning är att det i det skedet är detaljfattigt tips. Polisen jobbar vidare med tipset men det har inte gått att konkretisera det eller komma vidare med det i det läget, säger han.

Andreas Pallinder, utredningschef vid Uppsala-polisen, berättar att polisen försökte lokalisera mannen, men inte lyckades.

– Vi hade inte kunnat göra mer. Vi gjorde allt vi kunde för att hitta honom. Efter dådet får vi väldigt mycket resurser såklart och vi får också hjälp av bankuppgifter som gör att vi kan lokalisera honom i samband med att vi söker på hotell och vandrarhem. Vi hinner gripa dem innan de lämnar hotellet, säger han.

Polisen tar nu höjd för eventuella hämnddåd efter åtalet.

– Vi kan inte vara naiva. Vi ser en risk för hämndaktioner. Bedömningar har gjorts och vi har satt in åtgärder men vilka kan jag inte gå in på, säger Andreas Pallinder.

Nu har polisen satt in särskild bevakning på adresser på flera hålla i landet.

– Vi kan inte skydda alla anhöriga. Det är så otroligt många människor. Vi har specifika orter som vi tittar extra mycket på, säger han.

Pallinder talar om tre faser i våldsvågen i Uppsala. Mordet på Abdos mamma ledde till en betydande eskalering.

– Sedan midsommar har vi haft ett 50-tal grova våldsbrott som sprängningar och mordförsök bland annat, säger han.

Många av de som gripits misstänkta för våldsbrotten är unga personer som inte har koppling till Uppsala.

– Det här är rena beställningsjobb. De reser in från anda delar av landet. Men de är inte erfarna, de har inte lokalkännedom och det hjälper oss. Att de är unga, underlättar vårt arbete och vi har rustat oss på ett annat sätt med mer funktioner i beredskap så att vi kan jobba med offensivt, säger han.

Pallinder betonar även att allmänheten varit viktig och avgörande och vill påpeka vikten av tips till polisen.

– Man får en känsla av ett engagemang som skapats ur den här svåra situationen. Det tycker jag vi också ska lyfta fram, säger han.

Enligt stämningsansökan åtalas följande misstänkta:

Här hittades en skotthylsa.

15-årig pojke: Mord och grovt vapenbrott

Pojken misstänks för mordet tillsammans med 20-åringen. Han åtalas även för att ha haft två pistoler, en ljuddämpare, ett magasin och 19 skarpladdade patroner.

20-årig man: Mord och grovt vapenbrott

Mannen misstänks för mordet tillsammans med 15-åringen genom att ha avfyrat ett skott med en pistol, enligt åtalet. Han åtalas även för att ha haft två pistoler, en ljuddämpare, ett magasin och 19 skarpladdade patroner.

29-årig man: Medhjälp till mord

Mannen misstänks för medhjälp då han ska ha hjälpt de misstänkta mördarna med boende i samband med mordet samt fört över pengar till en av dem.

23-årig kvinna: Grovt vapenbrott

Kvinnan misstänks ha transporterat två pistoler, magasin och ammunition. Det ska hon ha gjort ett par dagar innan mordet och fört vapnen från Göteborg till Stockholm.

21-årig man: Stämpling till grovt vapenbrott

Mannen misstänks ha chattat med en av de mordmisstänkta och erbjudit sig att ta emot och förvara ett eller flera vapen.

Kvinnan sköts i sitt hem i Uppsala kvällen den 6 september ifjol. Skytten ska ha skjutit genom ett fönster som stod på glänt. Vid 01-tiden på natten hittades kvinnan i sitt hem och ambulans larmas.

Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”, ska enligt tidigare uppgifter ha beordrat mordet som en del i konflikten med hans förre allierade Ismail Abdo, även kallad ”Jordgubben”.

Åklagaren Erik Grönvall uppgav efter torsdagens pressträff att utredningen inte kunnat koppla Rawa Majid till mordet på Ismails Abdos mamma och att det inte gått att bevisa vem som anstiftade mordet.

– Vi har sett hur flera konton chattat om det, men vi har inte kunnat koppla kontona till några personer, säger åklagare Erik Grönvall.

Efter mordet på Ismail Adbos mamma inleddes en betydande eskalering i våldsvågen.

Två dagar senare, strax före midnatt den 9 september, skjuter någon i ett bostadsområde i Uppsala. Kulan träffar ett hus och granne med det bor Rawa Majids svärmor. Ingen person kommer till fysisk skada. Därefter utvecklas en hämndspiral som skakar om Sverige med flera våldsdåd som följd.

Både Ismail Abdo och Rawa Majid är fortsatt på fri fot.