Erdogan har lämnat över Natoansökan till parlamentet

Publicerad 2023-10-23

Turkiets president Erdogan har undertecknat och lämnat över Sveriges Natoansökan till parlamentet.

Nu kan det gå ”blixtsnabbt” innan Sverige är medlem, enligt Michael Sahlin.

– Min känsla är att det här kommer att gå fort, säger den tidigare Turkietambassadören.

Följ ämnen
Nato

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har på måndagen undertecknat protokollet om Sveriges Natomedlemskap, meddelar presidentkansliet på X. Sveriges ansökan till Nato har nu lämnats över till det turkiska parlamentet.

Efter beskedet uttalade sig statsminister Ulf Kristersson.

”Glädjande besked att Turkiets president Erdoğan nu har lämnat över ratificeringsdokumenten till det turkiska parlamentet. Nu återstår för parlamentet att behandla frågan. Vi ser fram emot att bli medlem i Nato.”, skriver Kristersson på X.

Även utrikesminister Tobias Billström jublar:

”Turkiets president Erdoğan har nu lämnat över ratificeringsdokumenten till det turkiska parlamentet. Ett glädjande besked. För parlamentet återstår nu att behandla frågan. Sverige ser fram emot att bli medlem i Nato”, skriver han på X.

Till TT säger han att Sverige kan bli Natomedlemmar 28–29 november. Ett datum som även Natochefen Jens Stoltenberg tidigare pekat ut.

– Jag vill inte spekulera kring tidsramen, men om Natos generalsekreterare har skickat ett brev och deklarerat att vi ska vara medlem i slutet på november på det här sedan tidigare beslutade utrikesministermötet, då är det de här veckorna vi pratar om, säger Billström till TT.

Ulf Kristersson och Recep Tayyip Erdogan under en presskonferens förra året.

”Nu kommer det gå fort”

Sveriges tidigare Turkietambassadör Michael Sahlin säger att det kan gå ”blixtsnabbt” för Sverige att bli medlem i Nato.

– Generalsekreteraren Jens Stoltenberg har sagt att Sverige kommer att vara medlem till Natos utrikesministermöte i november, säger han och fortsätter:

–Frågan ska upp till det turkiska utrikesutskottet och sedan dras framför församlingen. Det kan gå blixtsnabbt om man vill det och ta tid om man vill det. Politiskt sett kan det nog ta året ut, men min känsla är att det här kommer att gå fort.

Sahlin pekar bland annat på diskussionerna mellan USA och Turkiet gällande försäljningen av F-16-plan.

– Det är frågan om Joe Biden lovat något, gällande till exempel F-16. Det hör ju till att Bob Menendez lämnat posten som utrikesutskottsordförande i USA efter att ha blivit skandaliserad. Det har varit positiva nyheter just när det gäller F-16-frågan.

– Tonen från övriga Natoländer har också blivit allt tydligare och Erdogan kanske känner att han måste begränsa antalet grälpunkter. Gazakrisen har också inneburit påfrestningar och skillnader mellan USA och Turkiet.

Ungern har inte heller godkänt Sveriges Natoansökan, men premiärminister Viktor Orban har lovat att man inte ska vara det sista landet som ratificerar Sverige.

– Jag hoppas att Fidesz till slut ger upp sin barnsliga position och ratificerar Sveriges Natoansökan i morgon, som vi föreslog i förra veckan, säger oppositionspolitikern och parlamentsledamoten Ágnes Vadai till Aftonbladet.

Diskuterade ansökan med Stoltenberg i helgen

Enligt Nato generalsekreterare Jens Stoltenberg tog han upp Sveriges Natoansökan med Erdogan så sent som i helgen.

Under morgondagen möter Stoltenberg statsminister Ulf Kristersson i Stockholm på Natomötet NATO-Industry Forum i.

Under eftermiddagen ska generalsekreteraren och statsministern hålla en pressträff tillsammans, skriver regeringen i ett pressmeddelande.