Domstol: Artskydd ska gälla i skogen

Publicerad 2024-03-12

En domstol i Dalarna har slagit fast att området som skulle garantera orkidén knärotens överlevnad på sikt,  var för litet och sa nej till avverkning.

Artskyddet är viktigare än att bevilja dispens för markägare att avverka skog. Det konstaterar Mark- och miljööverdomstolen i sex domar, där Naturskyddsföreningens länsförbund i Dalarna överklagat. Domarna stoppar därmed avverkningen av de skyddsvärda skogarna där metoden kalhuggning används.

Naturskyddsföreningens länsförbund i Dalarna har, tillsammans med skogsgruppen i Stjärnsund, överklagat sex dispenser som länsstyrelsen gett till markägare, som planerat avverkning av skog. I ett området finns den fridlysta arten knärot, en sällsynt liten vit orkidé.
Markägarna skulle enligt dispensen ta hänsyn till orkidén inom så kallade hänsynsområden, men dessa områden var egentligen för små för att arten ska kunna finnas kvar i området på lång sikt. Motiveringen var att det annars skulle bli en för stor inskränkning i markägarnas äganderätt.

Markägare måste ta hänsyn till biologisk mångfald

Men dispenserna visar sig vara felaktiga, vilket Mark- och miljööverdomstolen slår fast i sitt domslut, som ändrar tidigare praxis där markägaren fick avverka om de sparade tio procent av skogen. Enligt lagstiftningen måste markägarna ta stor hänsyn till miljön och den biologiska mångfalden, och det allmänna intresset av att skydda en nationellt fridlyst orkidé väger enligt domstolen tyngre än att markägaren beviljas dispens från artskyddet för att avverka.

Höga virkespriser gör att det avverkas mer skog än någonsin i Sverige.

– Det är en viktig seger att miljöbalken tillämpas även i skogen. Vi är inte ute efter enskilda skogsägare, utan att systemet som finns respekteras. Vi beklagar om enskilda skogsägare har kommit i kläm, uppger Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna, i pressmeddelndet.

Ersättningsfrågan har betydelse för domslutet i det här fallet. Högsta domstolen har nyligen slagit fast att det under speciella omständigheter går att få ersättning när avverkningen är förbjuden enligt artskyddsförordningen. Eftersom det går att få ersättning blir markägarens rättigheter tillgodosedda på det sättet, och inte genom att få dispens att avverka i skyddsvärda skogar.

–– Det här är en stor seger för naturen och för alla våra aktiva i föreningen som kämpat länge med att förhindra att skogar med höga naturvärden avverkas. Nu måste riksdag och regering lösa ersättningsfrågan i skogen så att det blir tydligt för markägaren hur de ska gå till väga. Det är för krångligt idag och det dåligt uppbyggda systemet skapar otrygghet för både skogsägare och miljövärden. Politiken borde ta ett större ansvar för att minska målkonflikterna i skogen och värna alla skogens värden, säger Beatrice Rindevall ordförande i Naturskyddsföreningen i pressmeddelandet.