Orbáns brev om Nato till Kristersson: ”Starkt ömsesidigt förtroende”

Billströms svar: Ser ingen anledning att förhandla

Publicerad 2024-01-23

Viktor Orbán.

Ungern kan snart godkänna Sveriges Natoansökan.

I ett brev till statsministern bjuder premiärminister Viktor Orbán in statsminister Ulf Kristersson (M) till nya samtal.

”Jag tror att en intensivare politisk dialog kan bidra till att förstärka den ömsesidiga förtroendet mellan våra länder”, skriver Orbán i ett brev till statsministern.

På tisdagen kom beskedet att både Ungern och Turkiet snart kan godkänna den svenska Natoansökan.

Från Ungern meddelade premiärminister Viktor Orbán att han har bjudit in statsminister Ulf Kristersson för nya samtal inför att det ungerska parlamentet ska rösta om saken.

Aftonbladet har tagit del av den formella inbjudan som Kristersson har fått genom ett brev från Orbán.

I brevet skriver Orbán att relationen mellan Ungern och Sverige är alltmer betydelsefull mot bakgrund av fler kriser i Europa.

”Jag är övertygad om att starkt ömsesidigt förtroende måste vara grunden till politiska eller säkerhetsmässiga avtal mellan Sverige och Ungern”, skriver Orbán till Kristersson.

Här är Orbáns brev till Kristersson.

”Intensivare politisk dialog”

Orbán slår också fast att det är mot denna bakgrund som den ungerska regeringen nu föreslår för parlamentet att ratificera den svenska ansökan.

”Jag tror att en intensivare politisk dialog kan bidra till att förstärka den ömsesidiga förtroendet mellan våra länder och institutioner och därmed ytterligare stärka våra politiska och säkerhetsmässiga avtal”, skriver Orbán vidare i brevet.

Viktor Orbán bjuder i slutet av brevet in Ulf Kristersson till att besöka Ungern ”så snart statsministern kan” för att diskutera ländernas gemensamma säkerhet och Ungerns kommande ordförandeskap i EU.

Ministerns svar: Inga nya förhandlingar

Utrikesminister Tobias Billström (M) anser inte att Sverige ska inleda några nya förhandlingar med Ungern om det svenska Natomedlemskapet.

– Jag ser ingen anledning att förhandla i det här läget, säger Tobias Billström när han möter pressen i Riksdagens kammarfoajé på tisdagen.

Däremot öppnar han för vad han kallar ”dialog”.

– Det saknas inte saker att prata om.

Utrikesministern säger vidare att regeringen nu kommer att analysera brevet från Viktor Orbán.

– Det viktiga för Sverige är att ha en god dialog med Ungern.

Tobias Billström.