MP slår tillbaka mot S klimatsågning: ”Otroligt fegt”

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-18

Isabella Lövin (MP)

Socialdemokraterna sågar sin egen klimatpolitik och lägger ansvar på Miljöpartiet.

Tidigare vice statsministern Isabella Lövin (MP) reagerar kraftfullt på slutsatsen och dömer ut det som struntprat.

– Det är otroligt fegt av dem, säger hon.

Aftonbladet kunde i dag avslöja en intern S-rapport där den egna klimatpolitiken sågas. Ansvaret läggs delvis på Miljöpartiet, som satt i koalitionsregering med Socialdemokraterna under sju år.

– Definitivt har Miljöpartiet ett ansvar, som förde fram reformerna och hade ministerposten, säger rapportförfattaren Anna-Caren Sätherberg (S).

Isabella Lövin (MP) var en av klimat- och miljöministrarna under samarbetsåren, nu kandiderar hon till EU-parlamentet. Hon avfärdar Socialdemokraternas slutsatser som nonsens.

– Sverige står inför en klimatkris som är helt existentiell. Sverige var på väldigt god väg att göra den nödvändiga omställningen under ledning av den rödgröna regeringen. Det tycker jag man ska vara stolt över och inte ta avstånd från, säger hon.

”Falskt påstående”

Lövin anser att flera uttalanden av Anna-Caren Sätherberg är helt felaktiga. Ett är att S tar åt sig äran av det färdmedelsneutrala reseavdraget och lyfter fram reformen som ett exempel på när partiet levererade bra klimatpolitik.

– Det är ett rent falskt påstående. Det var vi som drev det här förslaget. Vi drev på för det hela tiden, säger Lövin.

Ett annat rör elbilsstödet som S dömer ut eftersom det främst gick till människor i storstäder som är höginkomsttagare.

– Uttalandet är vilseledande. Vi höjde skatten på dyra utsläppande suvar för att finansiera nollutsläppande bilar. Reformen har inte drivit på ojämlikheten i landet, det är de med de högsta inkomsterna som har råd att köpa de här suvarna, säger Lövin.

Hon tillägger att det som snarare drivit på ojämlikheten är att S under Januariavtalet gick med på L:s krav att ta bort värnskatten, samt att de höjde rut-avdraget.

Anna-Caren Sätherberg

Lövin: Otroligt fegt av S

Lövin är också kritisk till Sätherbergs uttalande om att många på landsbygden drabbats negativt av klimatpolitiken, till exempel de som inte haft råd att byta värmesystem i sina hus. Att energipriset stigit beror i hög grad på Rysslands krig i Ukraina och är inget som Miljöparitet kan få skuld för, menar hon.

– Däremot har vi drivit på för att ta bort skatten på solel. Många, inte minst på landsbygden, installerar nu solceller på sina tak.

Vad anser du om bilden S nu ger av ert samarbete på klimatområdet?

– Jag tycker det är otroligt fegt av dem. Fegt och konstigt att de inte står upp för att Sverige har varit världsledande i klimatomställningen.

Är du oroad över vilken väg S kommer ta i frågan?

– Ja, det är inte så att klimatpolitiken har drivit isär landet. Det är tydligt att utan Miljöpartiet i regering så händer det väldigt lite på klimatområdet.

Aftonbladet har sökt språkrören Daniel Helldén och Märta Stenevi. Helldén avböjer kommentar, Stenevi har inte återkommit med svar.

Olof Svensson