Framtidsutmaningar i fokus under Järvaveckan

TT

Uppdaterad 2019-06-13 | Publicerad 2019-06-12

Politikerveckan i Järva är igång.

Cirka 4 000 människor tog sig till Spånga IP i nordvästra Stockholm där C-ledaren Annie Lööf och MP:s språkrör Isabella Lövin blev först ut av partiledarna att tala.

Jobb, utanförskap, integration och miljö låg i fokus i talen från Centerpartiet och Miljöpartiet. Men också arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

– 2018 anmäldes 1 700 fall av kvinnofridskränkning. Och det är tusentals flickor och kvinnor som inte får välja vem de ska gifta sig med, säger C-ledaren Annie Lööf.

– Kvinnoförtrycket i Sverige i dag är inget som ska tigas ihjäl, utan bekämpas varje gång vi ser det, fortsätter hon och påtalar att man i vårbudgeten bland annat satsat 40 miljoner kronor på Sveriges kvinnojourer – och ytterligare 45 miljoner kronor på arbetet mot våld i nära relationer.

Aborträtten het

Miljöpartiets Isabella Lövin gav en känga åt Kristdemokraterna och Lars Adaktusson, som kritiserats för hur han röstade i abortfrågor under sin tid i EU-parlamentet.

– Det svenska samhället ska vara glasklart i sitt budskap, att mänskliga rättigheter gäller för alla. Så kallat hedersförtryck är inte acceptabelt, flickor och pojkar, kvinnor och män ska ha samma förutsättningar att välja sina liv, säger hon.

– Och aborträtten, som nu börjar ifrågasättas igen – i USA, i EU och även här i Sverige där en svensk EU-parlamentariker röstat emot aborträtten 22 gånger – den måste försvaras, för den handlar om kvinnors rätt till sitt eget liv och sin egen kropp.

Brett ämnesspektrum

Den samhällsintresserade har mängder med seminarier att lyssna på under Järvaveckan som pågår till och med söndag.

Ett av dem handlar om hur Sverige bör gå vidare med samtyckeslagen, ett annat om vem som egentligen räknas in i den politiska gemenskapen. Ett tredje om hur man bygger ett tryggare samhälle.

Enligt Amir Sajadi, grundare av högstadieskolan Järvaskolan i Kista, som drivs av den ideella och icke-vinstdrivande Stiftelsen Roya Foundation, är skolan mer eller mindre avgörande.

– Skolan är kärnan i en stadsdel, den är orsaken till att människor flyttar till eller från ett område.

Han påtalar att de flesta skolor står tomma två tredjedelar av året:

– Därför har vi valt att låta olika föreningar ha tillgång till lokalerna utan kostnad. Möjligheterna är oändliga om bara viljan finns där.

Ökat engagemang

Journalisten Eleni Terzitane är på plats för att rapportera om evenemanget åt lokaltidningen Nyhetsbyrån Järva. Själv bor hon i Kista, och tycker att Järvaveckan är ett bra initiativ – men är besviken över att det mest är företag.

– Det här ökar det politiska engagemanget, vilket är bra eftersom vi ett lågt valdeltagande, säger hon till TT.

– Men tyvärr har man inte riktigt inkluderat föreningslivet – trots att vi har ett av det allra rikaste.