Amnesty: För få våldtäkter klaras upp

Julia Atiyeh/TT

Publicerad 2019-04-03

Katarina Bergehed, sakkunnig gällande kvinnors rättigheter vid Amnesty i Sverige.

Våldtäkter utreds för dåligt och en allt för liten del av alla anmälningar leder till åtal. Det skriver Amnesty i en ny rapport.

Amnesty konstaterar i rapporten "Time for change" att antalet anmälningar om våldtäkt mot personer över 15 år ökat från 3 535 år 2007 till 5 236 2017. Andelen fall som lett till åtal har däremot minskat. 2007 väcktes åtal i 449 fall, tio år senare var siffran 346.

Amnesty menar att ett stort ansvar för bristerna vilar på Polismyndigheten och pekar på en rad faktorer som spelar in. Framgångsfaktorer som berörda myndigheter har identifierat följs inte, för få misstänkta häktas, vilket försvårar utredningen, analys av dna-prov går för långsamt och resurser tas från våldtäktsutredningar till annat.

"Vi ser att helt grundläggande förstahandsåtgärder dröjer eller inte genomförs alls, som att hålla förhör med misstänkta", säger Katarina Bergehed i rapporten. Bergehed är sakkunnig gällande kvinnors rättigheter vid Amnesty i Sverige och en av rapportens huvudförfattare.

Enligt Sveriges Radio Ekot hoppas polisen på en förändring genom ett större antal poliser och intern utbildning i hur man utreder våldtäktsfall.

– Vi måste vara självkritiska och måste som organisation göra mer, säger Ulf Johansson som är regionchef för polisen i Stockholm och också sitter i den nationella ledningsgruppen.