"Mardröm" i Syrien: Samtal hålls om nya samtal

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2020-02-21

Håll tillbaka den syriska regimen, uppmanar Turkiet. Håll tillbaka jihadisterna, svarar Ryssland.

Ländernas presidenter har enats om att trappa upp samtalen. Omvärlden försöker skynda på.

I vad som kan ses som ett slags eldupphör i ordkriget länderna emellan har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands dito Vladimir Putin talat i telefon – om ett faktiskt, verkställt eldupphör i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien.

Ledarna är överens om att intensifiera samtalen sinsemellan för att minska spänningarna och implementera ett eldupphör.

"Parterna försäkrade att kontakter på försvarsmyndigheternas nivå ska fortsätta intensivt", lyder ett uttalande från Kreml.

Dödliga strider

Samtalen sker dagen efter att tiotals personer dödats i strider mellan Turkietstödda syriska rebeller och Rysslandsstödda syriska regimstyrkor.

Från turkiskt håll sägs Erdogan ha understrukit vikten av att Ryssland håller den syriska regimens styrkor under kontroll, för att begränsa de humanitära konsekvenserna. Turkiet, som sedan tidigare härbärgerar flera miljoner krigsflyktingar från Syrien, har sagt att det kommer att agera militärt mot regimstyrkorna om det krävs för att stävja en krissituation.

Den syriska regimen bedriver en offensiv mot ett av rebellstyrkors sista stora fästen i landet. Närmare en miljon människor har drivits på flykt internt i Idlib, de flesta mot den turkiska gränsen, i den största fördrivningen hittills under det nio år långa kriget.

Förnekar massflykt

Rysslands försvarsdepartement påstår dock att uppgifterna om en massflykt inte stämmer och anklagar Turkiet för att inte låta de flyende ta sig till vissa områden.

I telefonsamtalet med Erdogan uttryckte president Vladimir Putin en stor oro för "aggressivt agerande" från jihadister i Idlib, enligt Kreml. De två ska enligt rysk utsago ha enats om att stävja "terroristhotet".

Terrorstämplade jihadistgrupper har stark närvaro i regionen, men både den syriska regimen och Ryssland beskriver rebeller generellt som terrorister.

Frankrike och Tyskland har försökt få till stånd ett toppmöte och uppmanar parterna att närma sig en politisk lösning. Den franske presidenten Emmanuel Macron och den tyska förbundskanslern Angela Merkel uttrycker "sin delade oro för den katastrofiska humanitära situation som civila hamnar i och risken för en upptrappning", enligt ett uttalande från presidentkansliet i Paris.

"Måste sluta nu"

– Vi vill åka hem, men vi kan inte. Vi lämnade kvar saker eftersom stridsflygplanen var ovanför oss och byggnaderna höll på att kollapsa, säger 58-åriga Souad Saleh till Reuters.

Hon och hennes familj är några av många människor som flytt norrut inom Idlib och sökt skydd från våld och kyla i universitetsbyggnader i staden Azaz, nära gränsen till Turkiet.

FN:s generalsekreterare António Guterres kräver ett omedelbart eldupphör för att undvika en humanitär katastrof.

– Under nästan ett år har vi sett en rad markoffensiver från den syriska regeringen med stöd från ryska flyganfall. Den här månaden har det skett upprepade dödliga strider mellan turkiska styrkor och syriska regeringsstyrkor, säger han.

– Denna människoskapade humanitära mardröm för det länge lidande syriska folket måste få ett slut. Det måste sluta nu.