Glasskivan på Ikeas byrå sprängdes i bitar

Uppdaterad 2019-07-02 | Publicerad 2019-06-20

När Lina och hennes familj gick in till sonens sovrum och möttes av glassplitter på golvet trodde de först att de haft inbrott. Men det visade sig vara glasskivan på sonens Ikea-byrå som sprängts i bitar.

– Tack och lov att ingen var hemma. Jag vill inte ens tänka på vad som hade hänt om min son eller hund varit i rummet, säger Lina.

Lina och hennes familj fick en otrevlig överraskning när de kom hem till sin lägenhet i Vällingby under onsdagskvällen. De hade varit ute och när de kom hem skulle de bädda ned sin tvåårige son i hans rum.

Men när de gick in blev de minst sagt förvånade.

– Det var glassplitter överallt i rummet. Det första vi tänkte var att vi haft inbrott, vi kunde inte föreställa oss att det kunde vara glasskivan som exploderat, säger Lina.

”Som att det exploderat”

Lina beskriver det hela som att glasskivan exploderat. Det värsta enligt henne var att glaset hade nått sonens säng.

– Tack och lov att ingen var hemma. Jag vill inte ens tänka på vad som hade hänt om min son eller hund varit i rummet, säger hon.

Efter händelsen googlade Lina runt för att ta reda på hur vanligt det var. Hon och maken köpte Ikea-byrån Malm och den tillhörande glasskivan för ungefär fem år sen.

På nätet hittade hon historier om människor som varit med om precis samma sak.

– De hade också haft skivan i flera år. Det verkar som att det finns ett bäst före-datum på dem.

Lina kontaktade kundtjänst för att fråga om varför det inte görs tydligare på varans bruksanvisning men upplevde inte att hon fick något bra svar.

Ikea: Förstår att det är läskigt

Felix Östman, presskontakt på Ikea Sverige, förklarar att glasskivan på byrån består av härdat glas. Det innebär att glaset får genomgå en procedur som gör det mer slagtåligt än enkelt glas.

Men utsätts glaset för ett tryck som orsakar en liten spricka så resulterar det i att hela glaset spricker i små skärvor, i stället för långa, stora och vassare skärvor.

– Det är en säkerhetsfunktion i glaset som gör att det orsakar många små glasbitar som det är mindre risk att skada sig på, säger han och fortsätter:

– Vi förstår verkligen att det känns jätteläskigt. Vi vill att man alltid ska kontakta oss om något som det här händer, säger Östman.

Men Lina skulle ändå vilja se mer information på bruksanvisningen än att kunden bör ”vara varsam med glaset”. Hon håller inte heller med om att glaset är helt ofarligt.

– Om det går sönder med en sån kraft att det sprider sig över hela rummet så finns det ju risk att man skadar sig. När vi plockade upp glasbitarna så skar vi oss flera gånger. Så sättet glaset fungerar på är ju inte helt ofarligt.

Följ ämnen i artikeln