Polisens nya teori: Miljardärsfrun dödades

TT

Publicerad 2019-06-26

Polisinspektör Tommy Brøske under en pressträff. Arkivbild.

Polisen ändrar sin huvudteori gällande brottet mot den norska miljardärfrun Anne-Elisabeth Hagen som misstänktes ha kidnappats.

– Huvudteorin är ändrad till att hon dödats, säger polisinspektör Tommy Brøske under en presskonferens.

– Vi tror fortsatt att hon har utsatts för ett allvarligt brott, men vi anser att det är mindre troligt att hon förts bort på grund av ett ekonomiskt motiv, säger Tommy Brøske vid polisen under en presskonferens.

Anne-Elisabeth Hagen, hustru till miljardären Tom Hagen, försvann den 31 oktober förra året. Det sista livstecknet från henne kom via ett telefonsamtal samma dag. Polisen har mottagit ett hotbrev och ett krav på en lösesumma motsvarande drygt 90 miljoner kronor – från vad de länge antog var hennes kidnappare.

Iscensatt kidnappning

Men enligt polisen har personerna som uppger sig ha kidnappat Hagen inte verkat intresserade eller samarbetsvilliga gällande att få någon utbetalning, säger Tommy Brøske.

Det är en av flera orsaker till att polisen nu ändrar sin huvudteori och öppnar för att kidnappningen kan ha iscensatts efter det att Hagen dödats.

Brevpapper spårat

Polisen säger sig även ha fått reda på detaljer till var pappret till det hotbrev som skickades är producerat och sålt.

– Vi utesluter inte att det är sålt i Norge, säger Tommy Brøske.

Utredningen fortsätter på bred front i fallet och Brøske vill inte gå in på om de har någon misstänkt för brottet.

Polisen betonar samtidigt att det, trots ändrad huvudteori, inte finns några bevis för att Anne-Elisabeth Hagen inte längre är i livet och att det inte är uteslutet att hon kan ha förts bort.