Skola torterade barn – hundratals befriade

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2019-09-27

Flera hundra pojkar och män har befriats ur fångenskap på en skola i norra Nigeria.

Fångarna hölls fastkedjade och utsattes för övergrepp, bland annat i vad som beskrivs som en tortyrkammare.

Polis slog till mot skolbyggnaden i Kaduna efter flera tips från allmänheten om att något inte stod rätt till.

Där fann de hundratals personer, merparten barn, som hölls som fångar, bland annat med metallbojor och kedjor runt sina anklar, berättar polisen vid en presskonferens.

Flera barn berättar för BBC att deras familjer skickat dit dem i tron om att det var en islamisk internatskola. De vittnar om hur de i stället utsatts för tortyr, våldtäkter och svält. En del av dem i flera års tid.

"Inpackade i litet rum"

Det rör sig om minst 300 tillfångatagna personer, enligt vissa uppgifter så många som 500.

– Vi hittade runt 100 elever, bland dem barn så unga som nio år, inpackade i kedjor i ett litet rum. Allt i det uttalade syftet att omvandla dem och göra dem till ansvarsfulla människor, säger polisens talesperson Yakubu Sabo.

I ett rum fann de en sorts tortyrkammare där elever misstänks ha blivit upphängda i kedjor och utsatta för våld.

– Vi har identifierat två barn som kommer från Burkina Faso. De flesta av dem har tagits dit av sina föräldrar från delstater i framför allt norra Nigeria, säger Sabo.

Där finns också personer från Ghana och Mali.

Skulle egentligen plugga

En 42-årig man berättar för nigerianska medier att han hållits kvar på skolanläggningen i tre månaders tid med fastkedjade ben, när han egentligen skulle befinna sig i Sydafrika och avsluta en magisterexamen.

– Det sägs att det är ett islamiskt center, men att försöka fly härifrån leder till sträng bestraffning. De binder fast människor och hänger upp dem i taket för det, säger mannen.

En annan man berättar för AFP att han blev ivägskickad till anläggningen efter att han konverterat till kristendomen.

– De håller dig isolerad från omvärlden, du kan inte prata med någon, säger han.

Skolchef försvarar

Anhöriga har fått möjlighet att komma på besök, men då endast fått se avskilda delar av området.

Minst sju personer som pekats ut som "lärare" har gripits. En man som pekas ut som den som driver verksamheten säger till nigerianska tv-kanaler att det endast handlat om studier av islam och att de som kedjats fast varit "de envisa av dem, de som försökt fly".

Islamiska privatskolor är vanliga i norra Nigeria, som har en stor muslimsk befolkning och bristfällig kontakt med de federala myndigheterna.