Thunberg manifesterade i USA

TT

Uppdaterad 2019-08-31 | Publicerad 2019-08-30

Från Mynttorget till FN-högkvarteret i New York. Klimataktivisten Greta Thunberg fortsätter sina manifestationer för klimatet på andra sidan Atlanten.

Under ett enormt medieuppbåd demonstrerade Greta Thunberg tillsammans med amerikanska ungdomar vid FN-högkvarteret i New York på fredagen.

"Det känns fantastiskt att få strejka utanför FN-huset i New York tillsammans med alla som stått här varje fredag i över ett halvår. På egen hand kommer jag inte kunna uppnå särskilt mycket, men tillsammans så kan vi sätta klimatkrisen högst upp på dagordningen, där den självklart hör hemma idag", skriver Greta Thunberg i ett mejl till TT.

Hennes ankomst till USA har väckt ytterligare liv i det redan stora intresset för den svenska 16-åringen.

"Flytta på er"

Flera gånger bad arrangörerna medier att flytta på sig för att göra plats åt de många ungdomar som deltog i manifestationen. "Flytta på er" användes till och med som slagord bland de deltagande ungdomarna.

På tusentals platser världen över, fler än 300 av dem i USA, manifesterade ungdomar under fredagen för klimatet, enligt sajten fridaysforfuture.com.

"Det strejkas nu i över 150 länder runt om i världen och det är väldigt hoppfullt att gensvaret i USA växer kraftigt. USA är en av världens största utsläppare av växthusgaser och det är helt avgörande för allas framtid att länder som USA och Kina börjar ta sitt ansvar", skriver Greta Thunberg.

Stor manifestation

20 september – fredagen före FN:s klimattoppmöte i New York den 23 september – planeras en stor global klimatmanifestation.

– Vi är här för att sätta fart på rörelsen inför 20 september där vi även bjuder in vuxna att manifestera med oss, säger en av arrangörerna av fredagens aktion, under stort jubel från ungdomarna på plats.

Greta Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan för att bland annat delta vid klimattoppmötet i New York i september. Men redan på fredagen välkomnades hon till FN av María Fernanda Espinosa, ordförande för FN:s generalförsamling.

I december deltar Greta Thunberg i klimatkonferensen COP25 som hålls i Chile, dit hon planerar åka med buss och tåg.