Frankrike ska utveckla lasersatellitvapen

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Karim Kadim/AP/TT
Frankrikes försvarsminister Florence Parly presenterade en ny militär rymdstrategi. Arkivbild.

Frankrike planerar att utveckla ett så kallat rymdförsvar. Landet ska ta fram vapen som kan användas mot andra satelliter i självförsvar, säger den franska försvarsministern Florence Parly när hon presenterar Frankrikes nya militära rymdstrategi i Lyon.

Vid hot mot franska satelliter ska landet vara redo att agera.

– Vi förbehåller oss rätten att svara. Det kan innebära användandet av kraftfulla lasrar från våra satelliter eller från patrullerande miniatyrsatelliter, säger Florence Parly.

Stora militärmakter i världen satsar alltmer på rymdförsvar. 2 000 aktiva satelliter uppskattas ligga i omloppsbana runt jorden just nu, framför allt avsedda för kommunikation, men också för att bedöma vädret och spionera.

Enligt experter har USA, Ryssland och Kina redan förmågan att förstöra satelliter genom att avfyra robotar från jorden. I mars förstörde också Indien en satellit med en robot, vilket skapade hundratals nya delar rymdskrot som kan vara farliga för andra satelliter.

– Vi kommer att utveckla kraftfulla lasrar. Det är ett område där Frankrike har hamnat på efterkälken. Men vi kommer ta igen, säger Florence Parly.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Rymden