Tidigare presidentdotter plundrade bolag

TT

Uppdaterad 2020-01-23 | Publicerad 2020-01-19

Den angolanska miljardären Isabel dos Santos. Arkivbild.

Den angolanska miljardären Isabel dos Santos har gjort sig skyldig till att plundra den lokala mobiloperatören Unitel på hundratals miljoner kronor.

Det visar en granskning av det internationella journalistnätverket ICIJ, rapporterar SVT Nyheter.

Isabel dos Santos är en av storägarna i företaget tillsammans med Angolas statliga oljebolag Sonangol, portugisiska PTV och en exgeneral.

ICIJ har granskat hundratusentals interna dokument kring Isabel dos Santos affärer, där det framgår hur hon lät Unitel låna ut över fyra miljarder kronor till ett annat bolag som ägs av dos Santos. PTV har påstått att transaktionen saknar strategiskt värde, samtidigt som dos Santos har uppgett att lånet ska betalas tillbaka och att upplägget var affärsmässigt korrekt, skriver SVT som ingår i journalistnätverket.

Nekar till brott

Isabel dos Santos är dotter till Angolas tidigare president José Eduardo dos Santos som lämnade presidentposten 2017. Angolanska myndigheter frös Isabel dos Santos tillgångar och hennes ägande i Unitel strax före nyår efter det att ICIJ kontaktat myndigheterna med anledning av de läckta dokumenten.

Isabel dos Santos nekar till brott.

– Det pågår en samordnad attack från den nuvarande regeringen som är helt politiskt motiverad, säger hon till BBC.

– Det här är politisk förföljelse.

Ericsson vill inte kommentera

Den svenska telekomjätten Ericsson har tidigare sålt 4G-utrustning till Unitel, och dessutom bjudit in Isabel dos Santos till Sverige. Ericsson skriver i ett mejl till SVT att företaget jobbar noggrant mot korruption, men har enligt SVT avböjt att ge en intervju.

Den angolanska antikorruptionsaktivisten Rafael Marques de Morais tycker att utländska företag bär ett stort ansvar eftersom de genom sina affärer med dos Santos har bidragit till Angolas korrupta affärsklimat.

– De har haft ett val och de har inte använt sin makt, sitt rykte, för att kräva en ren marknad, säger han till SVT.

Följ ämnen i artikeln