Hit reser svenska studenter för att plugga

Anna Lena Wallström/TT

Uppdaterad 2020-01-22 | Publicerad 2019-11-02

I Århus och Auckland. I Coventry och Kyoto. Närmare 26 000 svenska studenter befann sig mer eller mindre långt hemifrån för att plugga förra läsåret.

Populäraste studiestaden var London men det universitet som lockade flest ligger i Riga.

Det är Centrala studiestödsnämnden (CSN) som sammanställt statistik över de personer som med svenskt studiemedel läste en kurs eller en hel utbildning i ett annat land.

Den geografiska spridningen var alltså stor. Totalt 89 länder tog emot svenska studerande. Mer udda studieländer som Ghana, Georgien och Nepal hade en handfull studenter var medan magneten USA drog mer än 4 200.

Läkarutbildning

Mer än hälften lämnade dock Sverige för att plugga i ett annat europeiskt land, med Storbritannien och framför allt London som nummer ett. Men det enskilda lärosäte som utbildade flest svenskar – totalt 447 personer – finns på andra sidan Östersjön: Riga Stradins University.

Det lettiska universitetet erbjuder utbildningar på engelska inom medicin och vård, och det är framför allt dess läkarutbildning som drar till sig svenskar. Svenska läkarstudenter finns också på bland andra polska, rumänska och danska universitet. Totalt läste 2 386 personer till läkare utomlands.

– Det är fortfarande ett stort intresse, men vi ser att antalet läkarstuderande har minskat de senaste åren. Det kan bero på att läkarutbildningarna i Sverige har utökats, säger CSN:s analytiker Jennie Nilsson.

Ekonomi och japanska

Utöver medicin läser en stor andel utlandsstuderande ekonomi. Bara på Copenhagen Business School i Danmark fanns närmare 400 svenska studenter förra läsåret, och var därmed det näst största "svenskuniversitetet".

Många andra reser ut för att plugga språk och gör det i städer som Barcelona, Berlin, Kyoto och Tokyo.

– Det finns ju många anledningar till varför man väljer att studera utomlands. Ofta vill man ju förbättra sina möjligheter på arbetsmarknaden. Många ser det också som en möjlighet till personlig utveckling, att få uppleva en annan kultur. Då är det naturligtvis en fördel att kunna språket, säger Jennie Nilsson.