Immunitetsfrågan: Försening en seger för Trump

TT

Publicerad 2024-04-26

USA:s tidigare president och Republikanernas sannolika presidentkandidat Donald Trump. Arkivbild.

De nio domarna i USA:s Högsta domstol verkar skeptiska till att hörsamma expresident Donald Trumps yrkanden om total presidentimmunitet. Men de antyder att en president bör omfattas av ett visst juridiskt skydd.

Och de kan komma att skicka tillbaka fallet till lägre instans, vilket i sig är en jätteseger för Trump.

Den tolkningen, i grova drag, gör amerikanska medier efter torsdagens haussade HD-förhandling om åtalsimmunitet.

Fallet har sin grund i det federala brottsåtal som den särskilde åklagaren Jack Smith i fjol väckte mot Donald Trump. Expresidenten anklagas för att ha försökt få resultatet av presidentvalet 2020 ogiltigförklarat. De fyra åtalspunkterna har bäring på den dödliga stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Trump, som av allt att döma blir Republikanernas kandidat i höstens presidentval, har förklarat sig icke skyldig. Han har överklagat med hänvisning till den immunitet han anser omgärdar presidentämbetet.

Mycket tyder på att HD skickar tillbaka ärendet till lägre instans och ber åklagaren gå igenom åtalspunkterna och specificera om Trump agerade i egenskap av president eller privatperson. Det i sig vore en stor seger för expresidenten, vars uttalade strategi är att försena de brottsåtal han ställts inför.

I nuläget är det oklart om en rättegång i det aktuella fallet hinner genomföras före presidentvalet i november. HD:s beslut väntas tidigast om några veckor och troligen i slutet av juni.

ANNONS