Bluffar om gifter i jordgubbar

Publicerad 2014-06-21

Facebook-posten om gifterna i jordgubbar har setts av mer än en halv miljon svenskar. Men det finns ett problem: Nästan allt är bluff.

– Det är inte farligt att äta jordgubbar, det är tvärtom väldigt nyttigt, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.

De svenska jordgubbarna är kraftigt besprutade. Det är tillåtet att använda 44 olika preparat för att bekämpa skadedjur och ogräs. I Livsmedelsverkets tester har 83 procent av jordgubbarna visat sig innehålla giftrester.

Det har gått så långt att människor som arbetar på odlingarna får bära bort fåglar som dött efter att de ätit av jordgubbarna.

Det är budskapet i ett inlägg som den mycket populära Facebook-sidan Matfusket har spridit. På lördagseftermiddagen hade inlägget delats nästan 8 000 gånger. Så många som 500 000 personer uppges ha sett det.

Inlägget pryds av en bild på en man med skyddskläder som besprutar växter.

"Väldigt ovetenskapligt"

Budskapet som Facebook-posten framför är att de svenska jordgubbarna innehåller så mycket gift att det är hälsofarligt att äta dem.

Men det finns ett problem: Det stämmer inte.

– Allt detta är väldigt ovetenskapligt. Det finns väldigt lite gifter i de svenska jordgubbarna. Man kan äta nästan hur mycket som helst utan någon hälsorisk. Enligt våra bedömningar kan ett litet barn äta fyra kilo varje dag året om utan att komma upp i farliga giftnivåer, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, och fortsätter:

– Det är inte farligt att äta jordgubbar, det är tvärtom väldigt nyttigt.

"Går att upptäcka även små halter"

Det stämmer dock att en stor del av jordgubbarna innehåller rester av gift. Men andelen är inte 83 procent, som Matfusket påstår. Förra året visade sig 92 procent av jordgubbarna som Livsmedelsverket testade ha spår av gifter. Men mängderna var knappt mätbara.

– Våra analysmetoder är väldigt bra, så det går att upptäcka även väldigt små halter. Den mängd gifter vi hittat ligger långt under gränsvärdena, säger Anneli Widenfalk.

Gammal bild

Felaktigheterna i Matfuskets inlägg har uppmärksammats av matbloggaren Andreas Ivarsson. Enligt honom är posten helt baserad på ett blogginlägg från 2012, som cirkulerat på nätet flera gånger under de senaste åren. 

– Det är skrämmande att en så stor Facebook-sida som utger sig för att avslöja fuskare visar sig vara fuskare själva, säger han.
Något annat som vandrat nätet runt är bilden i Matfuskets inlägg. Den har använts i en rad olika sammanhang. Till och med texten på bilden – "Om det är farligt att andas in det, hur kan det vara säkert att äta?" – har använts flera gånger tidigare.

"Det är olyckligt"

Anneli Widenfalk beklagar att inlägget fått så stor spridning.

– Det är olyckligt att folk sprider detta vidare utan att gå till källan och kontrollera vad som stämmer, säger hon.
Aftonbladet söker representanter för Matfusket.