MSB: ”Minsta lilla gnista kan antända”

Uppdaterad 2018-08-23 | Publicerad 2018-06-10

Värmen och torkan har lett till skogsbränder på flera håll i landet. Risken för eldsvådor har ökat och nu råder eldningsförbud i alla län.

– Minsta lilla gnista kan antända död eller torr vegetation, säger Leif Sandahl som är brandingenjör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Den värmebölja som ligger över landet är till glädje för sommarälskare. Men hettan och torkan medför också stora risker. Flera skogsbränder har uppstått den senaste veckan och nu råder eldningsförbud i samtliga 21 län.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gick senast i går ut med ny information om den extrema situation som råder i landet.

– Normalt ser vi sådan här torka i juli och augusti. Nu har vi fått det tidigt och det är ett förhållande vi inte känner igen, säger brandingenjör Leif Sandahl på MSB.

”Brandrisk nästan direkt”

Maj månad var historiskt varm. På flera orter slogs rekord från 1800-talet med mer än två grader. Att sommaren kom så snabbt är ett av skälen till att brandrisken är så stor, i synnerhet i norra Sverige.

– Snön försvinner senare där och övergången till sommar blev snabb. Vegetationen började torka ut jättetidigt och det finns mycket av fjolårsgräset kvar under den vegetation som vuxit upp, säger Leif Sandahl.

I Västernorrland är det första gången på 20 år som det råder eldningsförbud i länet. I Norrbotten gick länsstyrelsen i slutet av maj ut med förbud för Arvidsjaur och Arjeplog, men nu har varningen utökats att gälla hela länet.

”Räddningstjänsterna blir utkörda”

Flera bränder i skog och mark har uppstått den senaste veckan. Risken för fler ökar varje dag så länge det inte kommer något regn – och det räcker inte med en skur.

– För att sänka risken påtagligt behövs 30 till 40 millimeter regn under flera dagar. Skurar är lömska för de kommer fläckvis och ger inget bra tillförlitligt skydd över nationen, säger Leif Sandahl.

I brist på regn får skogsbränderna bekämpas både från marken och från luften. I kväll landar flera plan i Örebro som flyger hit från Italien för att kunna hjälpa till i släckningsarbetet genom att vattenbomba bränder från ovan.

– Räddningstjänsterna blir helt utkörda. Om vi inte får ett regn snart ökar brandrisken hela tiden, säger Leif Sandahl.

ANNONS