"Hoppas han bärs ut med fötterna först"

Publicerad 2013-11-15

Tidigare bäste vännen om dubbelmördaren på Öland - i dag faller domen

Snickaren Pierre Karlsson, 56, döms i dag för morden på Gustaf Linder Nordander och frun Annika.

Gustafs bror Petter Skoglund var tidigare bäste vän med dubbelmördaren – nu säger han:

– Jag hoppas han blir kvar innanför murarna resten av livet, att han inte kommer därifrån förrän han bärs ut med fötterna först.

Tingsrätten i Kalmar har redan tidigare slagit fast att 56-årige Pierre Karlsson är skyldig till dubbelmordet i Flakeböle på Norra Öland den 13 december förra året. I dag ska straffet bestämmas.

Gustaf Linder Nordander slogs medvetslös i sitt garage och frun Annika Nordander sköts ihjäl med ett hagelgevär. Parets hund dödades också.

Tingsrätten anser det också bevisat att innan Pierre Karlsson lämnade Flakeböle tände han eld på garaget. Gustaf Linder Nordander brändes till döds.

Pierre Karlsson var vän till det mördade paret, han hade varit hos dem och fikat dagen före morden. Makarna hade också ställt upp och stöttat Pierre i samband med att han misstänktes för att ha mördat sin mamma och hennes sambo i Byxelkrok 2006. Även de hittades mördade i ett nedbrunnet hus. Pierre Karlsson åtalades men friades eftersom rätten den gången inte ansåg bevisningen tillräcklig.

”Har alltid tyckt om Pierre”

Den 56-årige snickaren är uppvuxen på norra Öland, precis som Gustaf Linder Nordander och hans bröder Petter och Erik. De har känt varandra genom alla år.

– Jag har sett honom som en av mina allra bästa vänner, vi har haft en mycket nära kontakt, säger Petter Skoglund.

– Vi har haft kontakt med varandra flera gånger i veckan under alla år, periodvis har vi jobbat ihop. Vi har varit väldigt tajta.

Han har alltid tyckt om Pierre. Nu har han ändrar uppfattning.

– Det hjälper inte om man är bra till 99,9 procent. Inte om man den sista 0,1 procenten kan mörda människor för någon tusenlapp.

Motivet till dubbelmordet anses vara ekonomiskt. Pierre Karlsson har sedan länge miljonskulder, hans hem skulle säljas exekutivt och dagen efter morden skulle han resa till Stockholm med familjen. Men han hade inga pengar.

"Jävligt jobbigt"

Strax efter morden ringde han en bekant och vädjade om ett lån. Han har också lånat av många andra.

– Även jag har ställt upp och lånat honom pengar när han behövt, sammanlagt 35 000 kronor. Jag har inte fått en krona tillbaka, säger Petter Skoglund.

Han beskriver året som gått som en tid då han haft ”stora knutar i bröstet”.

– Pierres namn dök ju upp redan dag ett. Inte minst på grund av misstankarna från 2006, men också eftersom jag visste att han var försvunnen på eftermiddagen då Gustaf och Annika mördades. Hans fru ringde mig och undrade oroligt om jag visste var Pierre fanns. Han svarade inte på sin mobil.

– Även om jag inte ville tro att det var han så la jag ju ihop pusselbitarna. Det var, och är fortfarande, djävligt jobbigt även om han i dag är helt nollställd i mitt liv.

Petter är övertygad om att Pierre sökte upp Gustaf för att försöka låna pengar till Stockholmsresan.

– Men Gustaf hade skinn på näsan och kunde säga ifrån. Och då slog det väl slint i skallen på Pierre.

Tror på livstid

Gustafs anhöriga har varit med under rättegången mot Pierre Karlsson.

– Vi tror till hundra procent att han döms till livstid, säger brodern Erik Linder.

– Det är ingen tvekan, polisen och åklagaren har gjort ett fantastiskt arbete och det känns bra att Pierre nu blir dömd.

Pierre Karlsson har hela tiden förnekat att han har med dubbelmordet att göra men tingsrätten har funnit bevisningen övertygande. Bland annat har teknikerna hittat blod från Gustaf Linder Nordander på ett hagelgevär hemma hos Pierre Karlsson. Det anses också bevisat att han ljuger om vad han gjorde på morddagen. Hans mobiltelefon var dessutom avstängd under de kritiska timmarna, men telefonen fanns i trakten av Flakeböle både när den stängdes av och när den några timmar senare sattes på igen. Pierre Karlsson har uppgett att han då befann sig på helt andra platser.

En rättspsykiatrisk undersökning har gjorts och den visar att Pierre Karlsson inte är psykiskt störd utan kan dömas till fängelse.