Därför ratar Svenskt Näringsliv 3:12

Uppdaterad 2013-09-05 | Publicerad 2013-08-20

När förslaget till förändringarna i 3:12-reglerna skickades på remiss i våras var mottagandet försiktigt positivt.

Men under sommaren har det vänt.

Nu sågas finansministerns idé totalt av Svenskt Näringsliv.

Johan Fall

3:12-reglerna handlar kortfattat om en möjlighet för delägare i företag att plocka ut pengar som ”inkomst av kapital” istället för ”som av tjänst”.

Det innebär 20 procent skatt istället för 57 procent.

Regeln som beskrivs som en av skattelagstiftningens mest komplicerade har gjorts om tidigare eftersom den utnyttjats på ett sätt som det inte varit tänkt.

Förändringarna har varje gång gjort den än mer komplicerad men det har inte dröjt länge innan den återigen missbrukats.

För tillfället är det ägarna av stora advokat-, revisor- och konsultbyråer som berikat sig med lågbeskattade kapitalinkomster på ett allt för iögonfallande sätt.

Och sedan i våras när förändringsförslaget presenterades och de första reaktionerna var försiktigt positiva eftersom det kunde antas att småföretagare nu skulle få incitament att anställa sätter nu organisationen Svenskt Näringsliv ned foten.

Förändringen är förkastlig och här är de fem främsta anledningarna, enligt organisationens skatteekonom Johan Fall:

1. Dåligt berett och rättsosäkert

Kort remisstid på 3 veckor istället för normalt 3 månader. Trots det blev kritiken massiv från akademi, domstolsväsende, företag, organisationer med flera. Lagrådets kritik saknar därtill motstycke; enligt dem (och många andra) håller förslaget inte för att ligga till grund för lagstiftning.

2. Orimligt lönekrav

Förslagets krav på företagarens egen lön kan bli upp till 4 gånger så högt som med dagens regler. För många kan det innebära fantasi-lönenivåer, upp till 2,25 miljoner kr.

3. Konkurrenssnedvridande ägarandelskrav

Förslagets krav saknar motsvarighet i dagens regler. Konsekvenserna är otillräckligt utredda. Det orsakar trösklar och snedvrider konkurrens.

4. Broms för jobb

Förslaget kan i praktiken göra att företagare, för att hantera effekterna av de nya skattereglerna, avstår från att anställa eller till och med väljer att säga upp personal.

5. Negativt för engagerat företagande

Förslaget kan i praktiken göra att företag inte låter nya medarbetare engagera sig genom delägande. Detta för att hantera effekterna av de nya skattereglerna. Konkurrensen snedvrids dessutom starkt, där situationen blir väsentligt sämre så snart antalet delägare överstiger 25 och/eller enskilda delägare har lägre än 4% delägande.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln