Kvinnor och barn släpps in i Mexiko

avTT

Foto: Oliver de Ros/AP/TT
Migranter vid gränsen mot Mexiko.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Hundratals migranter från Honduras övernattade på en bro mellan Guatemala och Mexiko.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Hundratals migranter från Honduras övernattade på en bro mellan Guatemala och Mexiko.

Myndigheterna har släppt in tiotals kvinnor och barn som tagit sig till Mexikos gräns från Honduras. Samtidigt visar bilder mängder av människor som försöker ta sig över gränsfloden med flottar.

– Jag är lyckig, lycklig! Äntligen! ropade 21-åriga Gina Paola Montes när hon tillåtits komma in i Mexiko, skriver nyhetsbyrån AFP.

Ytterligare en kvinna svimmade av utmattning när hon nådde mexikansk mark.

En aktivist från Honduras berättade att den grupp med kvinnor och barn som släppts in kommer att ges asyl och erbjudas boenden i staden Tapachula.

Hundratals migranter är kvar på den bro vid den mexikanska gränsen, där de stoppades för över ett dygn sedan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Under bar himmel

Migranterna sov under bar himmel i kraftiga skyfall på bron över floden Suchiate, några sov på sovsäckar, andra klängde sig fast vid en metallgrind. Över gränsen till Mexiko kom de inte, där stoppades de av kravallpolis. Några av migranterna skakade i gränsstängslet och några hoppade i Suchiate för att simma över. Ytterligare andra vände tillbaka mot Guatemala.

På lördagen visade flera medier, bland annat CNN, hur migranter tog sig över floden vid gränsen mellan Mexiko och Guatemala med hjälp av flottar. Några valde att simma över.

Honduras och Guatemala uppger att länderna försöker hjälpa de honduranska migranterna att återvända till sitt hemland och ländernas presidenter Juan Orlando Hernández och Jimmy Morales ska mötas i Guatemala under lördagen.

"2 000 har återvänt"

I fredags kväll twittrade Hernández att han begärt godkännande från Guatemalas regering att skicka räddningsmanskap för att hjälpa honduraner i Guatemala. Han har även bett om att få anlita transport för de som vill vända hem.

På lördagen meddelade Guatemalas president Morales att omkring 2 000 honduraner återvänt till sitt hemland. Ytterligare nära 500 migranter uppges vara på väg tillbaka, skriver Reuters.

– USA har sagt att vi ska agera som allierade i den här frågan. Det är en delikat situation, för det här kan inspirera till fler karavaner, sade en källa nära Morales, enligt Reuters.

Karavanen började i Honduras förra helgen och har gått genom Guatemala. Men vid gränsen till Mexiko är det stopp. USA:s president Donald Trump vill inte att karavanen ska nå USA och har hotat med att dra in bistånd till Honduras om migranterna kommer dit.