Riksbanken låter räntan ligga still

Uppdaterad 2017-02-15 | Publicerad 2016-12-21

Den viktigaste styrräntan blir kvar på rekordlåga −0,5 procent. Det meddelade Riksbanken på onsdagsmorgonen.

Samtidigt flaggar direktionen för att den superlåga räntan kan komma att sänkas ännu mer.

Här är expertens bästa tips för hur du ska göra med bolånen, amorteringen och sparandet.

De svenska bolånetagarna har vant sig vid ett extremt ränteläge. I början av 2015 fattade Riksbanken, med chefen Stefan Ingves i spetsen, det historiska beslutet att låta reporäntan bli negativ. Sedan dess har den viktigaste styrräntan sänkts ännu mer. I februari i år sänktes räntan till −0,5 procent. Där har den legat sedan dess.

Klockan 09.30 på onsdagsmorgonen meddelade Riksbanken sitt nya beslut: Räntan blir kvar på −0,5 procent.

”En allt starkare konjunktur skapar förutsättningar för att inflationen ska fortsätta stiga. Men det finns risker som kan äventyra inflationsuppgången. Penningpolitiken behöver därför även fortsättningsvis vara mycket expansiv”, skriver Riksbanken i en kommentar.

Kan göra mera

Banken kommer även att fortsätta köpen av statsobligationer. Under det första halvåret 2017 kommer köpen att uppgå till ett värde av 30 miljarder kronor.

Dessutom står det klart att räntebotten inte nödvändigtvis är nådd:

”Det är fortsatt mer sannolikt att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden.”

Låg ränta länge

Först under 2018 väntas Riksbanken börja höja styrräntan.

Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, menar att bolånare kan ställa in sig på låga räntekostnader länge.

– Vi kommer att ha låga räntor under lång tid framöver, säger hon till Aftonbladet TV.

Det innebär dock inte att det går att ligga på sofflocket. Söderberg rekommenderar alla att pruta på räntan, lägga undan pengar – och amortera.

– Det gäller att spara nu när man har låga utgifter. Tänk dig att du har en ränta på tre procent och agera efter det, säger hon.

Rådet: Använd snitträntan

I samband med beskedet chattade Christina Söderberg med Aftonbladets läsare. Många av frågorna handlade om bolåneräntor.

Hon rekommenderar bolånare att använda sig av snitträntorna, som visar vad bankkunderna faktiskt betalar, när det är dags för förhandling.

– Om du har en ränta som är högre än snittet, ställ frågan om varför till banken. Vill de inte sänka, så vänd till dig andra. Sedan kan du gå till din nuvarande bank och använda erbjudandena för att pressa din ränta.

I nuläget ligger den genomsnittliga rörliga boräntan på omkring 1,5 procent.

– Vad en bra bolåneränta är beror på vem du är och vad du har för engagemang, men snitträntan ligger däromkring. En riktigt bra ränta är runt 1 procent, men då ska man ha stora lån och bra ekonomi.