Stora brister i hantering av utsatta barn

avTT

Publicerad:
Foto: Jessica Gow/TT
Hanteringen av utsatta barn brister, konstaterar Ivo. Arkivbild.

Det finns omfattande brister i kommuners hantering av utsatta barn, konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i en ny rapport.

Barn och ungdomar riskerar därmed falla mellan stolarna och inte få den hjälp de har rätt till.

Ivo har tittat på ärenden som rör barn och unga under åren 2017 och 2018. Av samtliga tillsynsbeslut för den perioden, 819 stycken, har Ivo funnit brister i 67 procent av dem.

– Det här är ju tyvärr inget förvånande resultat utan det har ju funnits brister inom socialtjänstens område för barn och unga i många år, säger Annelie Andersson, inspektör på Ivo, till SVT Nyheter.

Myndigheten har bland annat sett brister kring hanteringen av oroanmälningar och förhandsbedömningar. Det kan exempelvis röra oroanmälningar om misstanke kring våld i hemmet som inte utretts.

– När det rör brister i omedelbara skyddsbedömningar, förhandsbedömningar och i socialtjänstens utredningar kan det i värsta fall leda till att barnet avlider eller att barn som är i behov av stöd och hjälp inte får det, säger Andersson, och tillägger:

– Men bristerna i socialtjänstens hantering av barn- och ungdomsärenden kan också få andra negativa konsekvenser för barnen i form av till exempel psykisk ohälsa eller försämrade skolresultat.

Ivo har även granskat boenden för barn och unga och funnit brister i ungefär hälften av de 1 497 tillsynsbeslut som fattades 2018.

Publicerad: