Församlingen levde vidare efter Knutbydramat

TT

Publicerad 2019-05-14

Helge Fossmo anländer till Svea hovrätt på Riddarholmen i Stockholm 2004. Arkivbild.

Så här levde församlingen i Knutby vidare efter morddramat, som skakade en hel ort 2004.

Den kristna Filadelfiaförsamlingen i Knutby grundades 1921 och blev riksbekant genom de i medierna stort uppmärksammade händelserna som har kallats Knutbydramat.

2004 dömdes Helge Fossmo (som han hette då), en av församlingens pastorer, till livstids fängelse för anstiftan till mord och försök till mord.

En av församlingens medlemmar hade av Fossmo förmåtts att mörda hans andra hustru och försöka mörda maken till Fossmos älskarinna.

Den som utförde brotten var en ung kvinna som arbetat som barnskötare hos paret Fossmo. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Helge Fossmo åtalades också för mord på sin första hustru, men friades.

Knutbyförsamlingen levde enligt en tro om att Jesus snart skulle återvända till jorden. Pastorn Åsa Waldau pekades ut som andlig ledare i församlingen. Hon är syster till Helge Fossmos mördade hustru och av församlingen kallades hon för Kristi brud.

Flera församlingsmedlemmar har vittnat för SVT:s Uppdrag granskning om att Åsa Waldaus ställning som Kristi brud gav henne stor makt inom församlingen. Den som trotsade henne kunde bli bestraffad med utfrysning eller misshandel.

Knutby församling kom även att påverka den kommunala grundskolan på orten. Det som försiggick på skolan, och kritiken mot de ansvariga, fick många rubriker i början av 2004.

Rapporteringen tog fart sedan en före detta lärare på skolan anmält att elever på skolan kränktes. Skolverkets följande granskning mynnade ut i allvarligt kritik mot Uppsala kommun. Kommunen hade inte gjort tillräckligt för att hindra kränkningarna, trots att rektorn redan 2001 kontaktade kommunen för att diskutera ”spänningen kring pingstvännerna i Knutby”. Enligt rektorn hade några i personalen en ”dold värdegrund” – en auktoritär syn på barnuppfostran – som var mycket svår att komma åt. Samma slutsats drog Uppsala kommuns externa granskare i en rapport samma vår.

En lärare och en elevassistent vid skolan dömdes senare för misshandel och olaga frihetsberövande.

På uppmaning av församlingen klev flera ledare ner 2016. Tre personer i församlingen polisanmäldes året efter och har utretts misstänkta för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

2018 upplöstes församlingen som då bara bestod av ett fåtal medlemmar.

Följ ämnen i artikeln