Busch Thor: C och L som har stängt dörren

TT

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2019-07-04

KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker inte att hon har stängt dörren till Centerpartiet och Liberalerna genom att äta lunch med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Det är de som har stängt dörren till en borgerlig regering, säger hon.

När Ebba Busch Thor anländer till Visby och Almedalsveckan har hon redan hunnit väcka uppmärksamhet genom en arbetslunch med Sverigedemokraternas partiledare i Stockholm tidigare i veckan.

Det är första gången som en partiledare för ett riksdagsparti träffar SD-ledaren för ett enskilt möte av det här slaget. Lunchmötet har väckt stark kritik, inte minst från Centerpartiet.

Men Busch Thor anser inte att hennes agerande försvårar ett eventuellt framtida Allianssamarbete.

– Det främsta hindret är inte att KD kan tänka sig att äta lunch med alla partier, utan det är att två borgerliga partier fortsätter att stötta en socialdemokratisk statsminister, säger hon och menar då samarbetet som C och L har med den rödgröna regeringen.

Borgerlig kritik

Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson diskuterade främst sjukvård, energipolitik och migration när de träffades.

Centerledaren Annie Lööf är starkt kritisk till KD:s vägval.

"Jag beklagar att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor. Det är inte en väg vi vill gå. Det finns stora möjligheter att finna bra lösningar för sjukvård, migration och energi utan att ge makt till ett främlingsfientligt parti som SD", skriver Lööf på Twitter.

Även Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni avvisar förhandlingar med SD, men säger att Ebba Busch Thor får äta lunch med vem hon vill.

Moderaterna har varit sparsamma med kommentarer, men partiets gruppledare i riksdagen Tobias Billström säger att det inte är aktuellt med något enskilt möte mellan M-ledaren Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson – och har aldrig varit.

"Överdrivet"

KD-ledaren tycker att uppmärksamheten kring hennes möte med Jimmie Åkesson är överdriven och att politikerveckan i Visby borde handla om andra saker.

– Vi gav besked redan i mars att vi är beredda att samtala, och i viss mån förhandla, med alla partier i Sveriges riksdag, säger hon.

Vårens besked, som även det fick kritik, ledde till att KD och Vänsterpartiet strax därefter presenterade ett gemensamt förslag för att förhindra penningtvätt.

Busch Thor anser inte att hennes öppning mot SD är ett steg närmare ett konservativt block med KD, SD och M.

– Som jag ser det har snarare blocken upplösts. Vi fortsätter att kämpa för en borgerlig regering, men kan samtala och luncha med alla.

"Viktigt psykologiskt"

SD-toppen Mattias Karlsson håller inte med Busch Thor. Han ser mötet som ett steg mot ett nytt politiskt block.

– Det har en väldigt stor symbolisk, psykologisk betydelse framför allt. Det är ett ganska stort steg närmare ett konservativt block i svensk politik, säger han i en intervju med Dagens industri.

– Det absolut viktigaste är att mötet ägt rum. Att en annan partiledare har satt sig ner och diskuterat gemensamma lösningar med Jimmie Åkesson är historiskt och kommer att få stor betydelse för att slipa ned trösklarna, säger Mattias Karlsson.

ANNONS