Fredagen den 13 och fullmåne – på samma helg

Läsarna chattade om oturshelgen

Publicerad 2019-09-13

Se upp, i dag är det fredagen den trettonde.

I morgon kommer dessutom fullmånen visa sig på himlen.

Den skrockfulle har att se fram emot en extra orolig helg.

Nu avslutar vi den stora oturschatten. Hoppas nu att allt kommer att gå bra för er i dag och tack för att ni delade med er. Trevlig helg  

Välkommen till Aftonbladets stora oturschatt. Berätta om när du hade riktigt med otur och hur du gick vidare

  • 13 sept 2019

    Parkerade bilen i morse. Rotade i plånboken, hittade 13 kr. Köpte p-biljett för 13:- För en stund sen kom jag till parkeringen, lite försenad. Lapp-Lisen har skrivit 800:- i böter.

    NågotMed13

    Oh no! Men vi hoppas att dagen kommer att bli bättre

    Olle Kvarnsmyr
  • 13 sept 2019

    Jag är tjänstledig från mitt jobb pga studier men tänkte för första gången på en månad åka in och köra ett extra förmiddagsskift, dagen efter min tenta, med start kl 05.30. När jag kommer dit är det ingen där och på informationstavlan står det att vi har ett medarbetarseminarium med start kl. 8 nere i centrum. Snopet!

    Jimmy
  • 13 sept 2019

    Jag är född fredag den 13 och har haft ett o har ett härligt liv

    Mia

    Leve dig Mia

    Olle Kvarnsmyr
  • 13 sept 2019

    Min syster dotter och hennes man flyger till malorca idag. Det är oväder i Spanien med mycket regn och åska. Önskar att resan går bra att ovädret drar bort från Spanien.

    Roger

    Det kommer att gå bra Roger

    Olle Kvarnsmyr
  • 13 sept 2019

    Jag välte kaffet över mig i sängen i morse och fick gå upp tidigare än vanligt eftersom katten lekte med mina smycken och när jag gick upp vaknade dottern med. Fy bövelen vilken morgon!! Såg strax efter att det var fredagen den 13e idag. Förklarar allt.

    Emma

Att det är fullmåne fredagen den trettonde är mycket ovanligt.

Förra gången det inträffade var 13 oktober 2000. Nästa gång inträffar först 13 augusti 2049. I dag sker det i delar av världen, bland annat i Los Angeles, USA .

Några associerar sammanträffandet med något olycksbådande, men under hösten var bönderna mycket tacksamma förr i tiden. Den lågt hängande fullmånen lyste upp så att de kunde ta hand om skörden under en längre arbetsdag.

Olycka drabbades även vi på Aftonbladet av som i första versionen av artikeln påstod att fullmånen inträffar i dag även i Sverige.

Fullmåne.

Begreppet ”Harvest moon” är stort i USA, här i Sverige säger vi skördemåne när fullmånen lyser nära höstdagjämningen, som i år infaller 23 september.

Annars vet du vad som gäller i dag: Gå under alla stegar du ser, spotta inte efter svarta katter, släng nyckelknippan på bordet, ta viktiga beslut …

Eller, hur var det nu?

Skrockfull eller inte – glöm inte att just fredagen den trettonde hände bland annat detta:

Rapparen Tupac Shakur dog på fredagen den 13 september 1996.

Otursdagen genom tiderna

November 2015: IS-attack mot fotbollsarena, konserthuset Bataclan och flera kaféer i Paris. 130 personer dödades, varav 90 på Bataclan.

Januari 2012: Kryssningsfartyget Costa Concordia började sjunka. 30 dog.

September 1996: Rapparen Tupac Shakur sköts till döds av ett gäng som körde förbi hans bil när han var på väg till en spelning på nattklubben Club 662 i Las Vegas.

Oktober 1989: Näst största börskraschen genom tiderna startade efter ett misslyckat försök att rädda flygbolaget United airlines från konkurs.

Oktober 1972: Ett plan med ett rugbylag från Uruguay ombord kraschade i Anderna mellan Argentina och Chile. De 16 överlevande hittades efter två och en halv månad. De överlevde genom att äta av sina döda medpassagerare.

Oktober 1967: En buss rasade ned i en ravin nära Izmir i Turkiet. 25 dog.

Mars 1964: Amerikanskan Kitty Genovese knivmördades inför 30 vittnen i New York. Ingen ingrepp. Händelsen gav upphov till Genovese Syndrome, att inte ingripa, eftersom man tror någon annan ska göra det.

Juni 1952: Svenska spaningsplanet, en DC-3, sköts ner över internationellt vatten av Sovjetunionen mellan Gotska Sandön och Estland.

November 1942: USS Juneau sänktes av en japansk ubåt. 687 personer dog, fem av dem var bröder från samma familj.

September 1940: Tyskland bombarderade Buckingham Palace i London, där drottning Elizabeth och kung George satt och drack te. Tre personer skadades, varav en dog.

September 1940: Slaget om Grekland, Operation Marita, inleddes av Hitlertyskland.

Januari 1939: Nära 20 000 kvadratkilometer brann i australiska delstaten Victoria och blev en av världens värsta bränder. 71 personer dog och flera samhällen utplånades helt.

Maj 1927: Tyska aktiebörsens kollaps var första tecknet på en världsomfattande depression i ekonomin.