Fyra gånger fler anmäls för knark i fickan

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Uppdaterad 2019-08-31 | Publicerad 2019-08-30

Anmälningarna om narkotikainnehav har ökat för varje år som gått sedan millennieskiftet – och halvårsstatistiken för 2019 utgör inget trendbrott.

Polisen och forskare förklarar uppgången med en mer tillåtande syn på narkotika.

Kurvan kan liknas vid en seg uppförsbacke. Varje enskilt år sedan millennieskiftet har bräckt det senaste i antalet anmälningar om narkotikainnehav, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Under hela tidsperioden är ökningen markant: från drygt 11 000 till nästan 46 000 anmälningar 2018. Uppgången har fortsatt under första halvåret 2019.

– Det har hänt en hel del på 19 år, sammanfattar Stefan Lund, verksamhetsutvecklare på polisens Nationella operativa avdelning i Linköping.

Polisen lyfter fram flera anledningar till ökningen: dels att det finns en större tillgång på narkotika på gator och torg, dels att det har blivit enklare att klicka hem drogerna med posten.

Psykisk ohälsa

Den ökade psykiska ohälsan kan också förklara uppgången eftersom det är vanligt att narkotikaklassade läkemedel och cannabis används som ett slags självmedicinering mot ångestproblematik, enligt Stefan Lund.

– Det handlar oftast om att en polis lägger märke till ett beteende eller tecken på att en person är påverkad, framför allt under en fredags- eller lördagsnatt, och hittar en mindre haschbit, ett par tabletter eller pulver, säger han.

Tester av kommunernas avloppsvatten har visat svart på vitt att det har skett en faktisk ökning av narkotikan i samhället. Mycket handlar om en långsiktig attitydförändring.

– Framför allt ungdomar har i dag en mer liberal syn på narkotika, och tycker inte att cannabis är så farligt, säger Lund.

Större grupper

Ulf Guttormsson, utredare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, säger att undersökningar tyder på att den största ökningen av narkotikabruket sker i åldersgruppen 18–40.

– Det är lite större grupper som använder narkotika i dag, och det finns också tecken på att de som använder narkotika gör det i större mängder än tidigare, säger han.

Han delar polisens bild av en annorlunda syn på droger bland vuxna.

– Det är någonting på efterfrågesidan som har förändrats. Det finns kanske en mer öppen inställning till att använda narkotika då och då, säger han.

Postlagen utreds

Stefan Lund hänvisar till den pågående utredningen om förändringar i postlagen som något som skulle kunna få kurvan att börja peka nedåt, till exempel om det blev möjligt för postanställda att kontakta polisen om de misstänker att det finns narkotika i brev eller paket.

Men det krävs gemensamma insatser från hela samhället, säger Stefan Lund.

– Det är ingen lätt match. Det handlar om att försöka ha en högre närvaro, att inte ge upp och att polisen kan bli bättre på att samverka med andra myndigheter som kommuner, landsting och tullen, säger han.