Inga spår av hund i skandinavisk vargstam

TT

Publicerad 2019-03-29

Dagens vilda skandinaviska vargstam är inte en korsning mellan hund och varg, visar ny forskning. Arkivbild.

Teorin om att hybrider mellan hund och varg skulle ha bidragit till dagens vilda vargstam i Skandinavien stämmer inte, enligt ny forskning från Uppsala universitet.

Ursprunget till vargstammen går i stället att härleda till den vargstam som tidigare var utbredd i Norden, anser forskarna.

Saken har framförallt varit aktuell i Norge, där frågan om huruvida inslag av hund funnits bland vargen sedan den kom tillbaka till Skandinavien på 1980-talet, efter att mer eller mindre ha varit utrotad, även lyfts i stortinget.

I Sverige väcktes diskussionen till liv 2017, då en korsning mellan en hanhund och en vargtik påträffades utanför Katrineholm.

Men nu visar alltså genetisk forskning att den typen av korsningar inte ligger till grund för vargstammen i Skandinavien.

"Det här betyder rimligen att den skandinaviska vargstammen, åtminstone på fädernet, har ett regionalt ursprung. Det kan till exempel ha rört sig om invandrande vargar eller vargar som helt enkelt fanns kvar från den stam som en gång i tiden var utbredd över hela Skandinavien", säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi, i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln