Norsk polis jagar Makaveli Lindén, 20, för mordet i Oslo

Uppdaterad 2018-10-30 | Publicerad 2018-10-21

Den svenske 20-åringen jagas över hela världen för det brutala knivmordet i Oslo.

Nu går polisen ut med hans namn: Makaveli Lindén.

Enligt norsk polis är man honom nu hack i häl.

– Vi hoppas att vi snart ska gripa den här personen eller att han själv tar kontakt med polisen där han befinner sig nu, säger Grete Metlid vid Oslopolisen.

Norsk polis namnger nu den svenske 20-åringen som är internationellt efterlyst, misstänkt för mord i Oslo.

De har tidigare berättat att han misstänks ha flytt till Sverige efter mordet på Heikki Bjørklund Paltto, 24, i måndags.

Polisen bekräftar att den efterlyste mannen heter Makaveli Lindén.

– Eftersom han inte är gripen väljer vi att gå ut med namnet för att se om det kan ge oss mer information om var han kan vara, säger förundersökningsledare Grete Metlid.

”Jobbar ihärdigt för att hitta honom”

Mannen är internationellt efterlyst. Polisen har tidigare uppgett att man inte vet om han fortfarande är kvar i Sverige.

På söndagskvällen låter det dock som om ett gripande kan vara nära förestående:

– Vi vet mer, det gör vi, säger Grete Metlid till Aftonbladet:

– Vi har huvudsakligen fått in tips från Norge och självklart också information från Sverige. Men vi fokuserar också på att han nu också kan befinna sig någon annanstans.

Hur lång kvar är ni till ett gripande?

– Vi har information vi jobbar med, konkreta upplysningar som vi jobbar med just nu. Det är självklart mycket aktiviteter som pågår just nu och kommer att fortsätta under kvällen, men det är svårt att säga när det kan ske, säger Grethe Metlid.

Tidigare under söndagen vädjade polisen till svensken att överlämna sig.

I fredags gick polisen ut med en bild på den efterlyste. Det ledde till att polisen fick in flera konkreta tips och att han kunde identifieras som Makaveli Lindén.

Enligt polisen hette han tidigare Christian Lindén.

Misstänks ha tagit sig in genom fönster

Enligt källuppgifter till NRK misstänker polisen att han tog sig in i Heikki Palttos lägenhet genom ett fönster.

24-åringen ska därefter ha attackerats med ett 20-tal knivhugg. En av teorierna är att det rör sig om ett rån som spårade ur. Det finns ingen känd koppling mellan offret och den efterlyste.

Aftonbladet har tidigare berättat att Lindén nyligen avtjänat ett fängelsestraff för rån. I augusti 2017 klättrade den nu mordmisstänkte in genom ett öppet fönster och tog sig in i ett kollektiv i Uppsala.

I kollektivet befann sig flera personer.

– Han hade kniv och hotade oss, men vi pratade med honom hela tiden. Han ville ta en kamera men när vi bad att han skulle låta kameran vara så gjorde han ändå det, har ett av rånoffren sagt till Aftonbladet.