Han är Europas nya svarta får

Han har stoppat fartyg från att plocka upp flyktingar som riskerar att drunkna i Medelhavet. Han bryter öppet mot EU:s budgetregler. Nu hotar han att lägga in Italiens veto mot fortsatta sanktioner mot Ryssland.

Högerpopulisten och vice premiärministern Matteo Salvini har blivit Europas nya svarta får.

Länge innehades den rollen exklusivt av Ungerns Viktor Orban som, trots att press- och yttrandefrihet är en av EU:s grundpelare, låtit sitt parti ta kontrollen över de flesta fria medier och sätta käppar i hjulet för EU:s försök att få till en gemensam flykting- och asylpolitik.

Orban har inte rättat in sig i ledet men han överglänses nu i rollen som fräck provokatör och sabotör av ett enat EU av den skäggige Salvini.

Matteo Salvini

Salvini leder det högerextrema Lega som i valet i mars i år slopade tilläget Nord för att bli mer attraktivt över hela Italien. Taktiken gick hem. Lega blev näst största parti.

Visserligen är Salvini bara vice premiärminister men det verkar i praktiken vara han som styr Italien trots att missnöjespartiet Femstjärnerörelsen fick nästan dubbelt så många röster.
Ända sedan den nya italienska regeringen tillträdde i somras har Salvini kört in sin skiftnyckel i EU-maskineriet.

Ramaskri

Till att börja med stoppade han fartyg som plockat upp flyktingar på Medelhavet från att angöra italienska hamnar. Något som väckte ett ramaskri i övriga Europas huvudstäder. Men Salvini stod på sig. Inga hjälporganisationer får längre operera med sina båtar på italienskt vatten vilket i praktiken inneburit att antalet flyktingar som drunknar i Medelhavet ökat.

Nästa bråk handlade om storleken på Italiens budgetunderskott. Salvinis Lega och Femstjärnerörelsen vann valet genom att lova både höjda bidrag och sänkta skatter. Det handlar om sänkt pensionsålder, medborgarlön till alla och en platt skatt på runt 20 procent.

Enda sättet att finansiera detta vidlyftiga löftespaket är att låna ännu mer pengar. EU, som numera ska förhandsgranska alla euroländernas budgetar, protesterar högljutt eftersom Italien redan har unionens näst största statsskuld som med sina 130 procent av BNP är mer än dubbelt så hög som EU:s "grundlag" tillåter.

Italien har i diplomatiska ordalag bett EU att dra åt helsike och meddelat att budgeten ligger fast. Syftet, säger Salvini, är att få igång den ekonomiska tillväxten.

”Galenskap”

En ny kontrovers är under uppsegling.

Häromdagen meddelade Salvini under ett besök i Moskva att Italien tänker rösta nej nästa gång EU:s sanktioner mot Ryssland ska förlängas, vilket är på EU-toppmötet i Bryssel i december. Han lät inte främmande för att Italien kommer att använda sitt veto om så krävs. Sanktionerna fortsätter bara så länge inget EU-land lägger in sitt veto.

– Jag har kommit hit för att jag är övertygad om att sanktionerna är ekonomisk, social och kulturell galenskap, sa Salvini som tidigare upprepade gånger hyllat Rysslands president Vladimir Putin.
Salvini följde under sitt Moskvabesök upp med ännu en bredsida riktad mot sina "vänner" inom EU.

– Jag känner mig hemma här i motsats till vissa europeiska länder. Här känner jag mig lika trygg som i mitt eget hus.

Rysslandssanktionerna kom till som straff för Putins annektering av den ukrainska halvön Krim. Om Salvini gör allvar av sitt hot i december innebär det att sanktionerna upphör.

Fin julklapp

I så fall en fin julklapp till Putin.

Ända sedan sanktionerna infördes har Rysslands president på olika sätt försökt splittra Europa, bland annat genom att stödja extrempartier. Taktiken verkar vara på väg att betala sig
Italien är inte det enda EU-land som alltmer ogillar sanktionerna.

Både för att de anser att sanktionerna drabbar deras egna företag och för att de inte tycker att Ryssland behöver straffas. Framförallt Ungern och Grekland kan tänkas haka på Italiens ryssvänliga linje.

De senaste åren har vi sett framväxten av en ny typ av auktoritär ledartyp i Europa. Män som kommer till makten med demokratiska medel men använder demokratin som verktyg för att ta kontroll över hela samhällsapparaten. Putin, Orban och Turkiets Tayyip Erdogan ingår i denna skara.

Matteo Salvini ligger bra till för att ansluta sig till denna mindre smickrande herrklubb.