Hans kollega dog i kraschen: "Det är så hemskt"

Publicerad 2014-07-18

AMSTERDAM. Hans hustru förlorade flera nära vänner. Själv miste Hans van Veelen en kollega i flygplanskraschen i Ukraina. På fredagen la hela familjen ner blommor vid terminalen på flygplatsen i Amsterdam.

– Det har kommit väldigt nära. Det är så hemskt, säger han.

Aftonbladets Ola Axman och Gustaf Eriksson på plats i Amsterdam.

Tidigt på fredagsmorgonen fick holländaren Hans van Veelen information som ingen människa i världen vill få. Då hörde han att det fanns en risk att flera vänner till hans hustru var ombord på det kraschade planet MH17, med destination Kuala Lumpur.

– Vi fick höra att de kunde vara ombord, men vi var inte säkra. De skulle resa till Bali och vi visste inte om de skulle flyga direkt eller via Kuala Lumpur, säger han.

– Sen insåg vi att de förmodligen var ombord, då började vi att ringa massa samtal och fick det bekräftat.

Blommor för att hedra offren

En stund senare kom ett nytt mardrömsbesked: En av Hans kollegor hade också suttit i planet.

– Det var min chef som berättade det för mig i morse.

– Det har kommit väldigt nära. Det är så hemskt, säger han.

På fredagskvällen gick Hans tillsammans med sin familj till den minnesplats som upprättats vid terminal 3 på Schiphols flygplats för att lägga ner blommor.

– Min äldsta dotter kom tillbaka från Barcelona i eftermiddags, så vi skulle hämta henne. Då köpte vi blommor och gick hit tillsammans.

– Hon kom hem från semestern, och våra vänner skulle åka på semester, säger han med en röst som inte riktigt bär.

”Det är förskräckligt”

Även personal som arbetar på Schiphol-flygplatsen kom till minnesplatsen för att visa sitt deltagande.

– Jag har kollegor som kände människor som var med på planet. De är i total chock, säger incheckningsassistenten Shiva Leeluu.

– Jag kan inte ta in att det drabbade människor som flög härifrån, från vår flygplats. Det är förskräckligt, men samtidigt måste vi försöka arbeta som vanligt så gott det går. Folk ska med sina flyg i dag också, säger passagerarkoordinatorn Helene van Gelder.

”Posttraumatisk stress”

För 53-åriga Lina Stabile från Sioux City i Ohio, USA, väckte kraschen plågsamma minnen.

– Jag arbetade på ett sjukhus nära platsen där ett flygplan från United Airlines kraschade 1989 och 111 människor dog. Det är nästan exakt 25 år sedan, säger Linda efter att hon lagt ner några blommor på marken.

– Och så händer det här när jag precis har flugit till Holland för första gången i mitt liv. Det känns nästan som att jag får tillbaka en sorts posttraumatisk stress. Det som hänt är förskräckligt.