Framsteg i sökandet efter pojklaget – en vecka efter grottförsvinnandet

Publicerad 2018-06-30

Fotbollslaget försvann in i en thailändsk grotta.

Nu har den tusen man starka sökinsatsen nått flera genombrott – en vecka senare.

– Situationen är bättre i dag, säger Chang Rai-provinsens guvernör provinsguvernören Narongsak Osottankorn.

Det var efter en fotbollsmatch förra lördagen som 12 pojkar mellan 11 och 16 år gamla och deras 25-årige tränare tros ha gått in i Tham Luang-grottan i norra Thailand – och försvunnit. Deras cyklar och tillhörigheter hittades en bit in i grottan, men laget har nu varit borta i över en vecka.

När laget gått in blockerade ett monsunregn turistattraktionens öppningar. Och det har fortsatt att ösa ner sedan dess, vilket ytterligare försvårat sökandet.

Tusen personer i sökinsats

Ett tusental personer, bland annat frivilliga, militärer och Navy Seals – flottans attackdykarspecialförband – jobbar dygnet runt för att försöka hitta pojkarna. I torsdags kopplade marinkåren in en fjärrstyrd ubåt och värmesökande drönare.

Familj och vänner till pojkarna har slagit läger i närheten av grottan. De har offrat frukt och sötsaker, skrivit sånger och bett till högre makter att fotbollsspelarna ska hittas välbehållna. Över hela Thailand har man stämt in i bönerna och landets media följer sökinsatserna dygnet runt.

Nya genombrott

Men nu har ett Navy Seal-förband nått fram till en förgrening inne i grottan, bara två-tre kilometer från den plats där gruppen tros befinna sig, uppger Chang Rai-provinsens guvernör Narongsak Osottanakorn enligt TT.

Dykare nådde tidigare i veckan fram till samma plats men tvingades tillbaka av vattenmassorna. Nu har räddningsarbetare med hjälp av nästan 50 pumpar kunnat minska vattenmassorna dygnet runt.

– Situationen är bättre i dag än i går och dagen innan det. Vattnet har minskat avsevärt, säger Narongsak Osottankorn.

”Det finns hopp kvar”

Samtidigt har man hittat en ny möjlig ingång till grottan. Ett 1,5 meter brett hål går minst 22 meter rakt ner i marken och har av brittiska grottexperter på plats kallats för ”mer lovande” eftersom man genom det kan slippa en passage som blockerats av vattenmassor. Enligt Osottankorn ska man under lördagen börja borra ett hål för att hitta en ny väg in till grottan, skriver CNN.

Joe Morris, som driver ett äventyrsklättringsföretag i området, känner till den tuffa terrängen i området – och är optimistisk.

– Jag är säker på att det finns hopp kvar, säger han till CNN.

– Som jag förstått det så har pojkarna som gått in i denna grotta varit där flera gånger tidigare, så det är högst troligt att de på något sätt visste vart de var på väg och hade möjlighet att ta sig till en säker plats.

Pappan säker: ”Min son kommer tillbaka”

Även Sudsakorn Sutham, pappa till en av de saknade pojkarna, Prachak, är säker på att myndigheterna kommer att lyckas rädda laget.

– Jag känner att situationen blir bättre och bättre. Jag är säker på att min son kommer att komma tillbaka, det är så mycket hjälp här, säger han till CNN.

– Jag är så säker, en miljon procent. För min son är stark. Han är en idrottsman.

Följ ämnen i artikeln