Måste fly sin lantgård – efter brandhotet

Uppdaterad 2018-07-18 | Publicerad 2018-07-17

Under tisdagen tvingades flera boende mellan Lillhärdal och Sveg att evakuera till följd av den skogsbrand som rasar i området.

En av dem som tvingades evakuera är Susanne Brunnsberg, 37, som snabbt fick fly med familjen och rädda gårdens 60 kor.

– Det är ofattbart. Det finns inte ord, säger hon till Aftonbladet.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Branden söder om Sveg har pågått sedan helgen men Susanne Brunnsberg, 37, som driver Härjeåsjöns Lantgård tillsammans med sin familj, hade ändå inte trott att deras gård varit i farozonen. På gården i Olingdal bor hon med Mikael och deras två barn Ebba och Joakim. 

– Att det brunnit har vi vetat och vi har känt av röken ibland, men aldrig att vi hade kunnat tänka oss det här, säger hon till Aftonbladet.

Men under dagen i dag kom polisen till gården och sa att de mentalt skulle ställa sig in på att eventuellt behöva evakuera. 

– Sen kom det tillbaka och då var det bestämt, säger hon.

”Känner sig ganska tom i huvudet”

Familjen fick packa de allra nödvändigaste sakerna, kläder och identitetshandlingar, och sen försöka få in gårdens närmare 60 kor från skogen runt om kring. I går kväll höll hon och familjen fortfarande på att undsätta djuren.

– Vi ska lasta av alldeles strax och räkna hur många vi har. Men vi misstänker att vi har fem-sex kvar på skogen, säger hon.

Hur mår ni nu?

– Vi har inte känt efter tror jag. Det är svårt att förstå. Man känner sig ganska tom i huvudet just nu.

Var kommer du och din familj ta vägen?

– Det vet jag inte, men det ordnar sig, vi har stor släkt. Det blir min mamma förmodligen.

Följ ämnen i artikeln