Ryska advokaten byter fot: ”Jag är informatör åt Kreml”

Publicerad 2018-04-29

Den ryska juristen Natalia Veselnitskaja förnekade all koppling till Kreml när hon träffade Donald Trumps son 2016.

Nu byter hon fot.

– Jag är advokat och jag är informatör, erkänner hon i en intervju med NBC.

I juli förra året avslöjade New York Times att Natalia Veselnitskaja träffat Donald Trumps son, Donald Trump Jr, och svärson Jared Kushner.

Mötet ägde rum i Trump Tower i New York den 9 juni 2016, bara två dagar innan Trump nominerades till Republikanernas presidentkandidat.

Syftet med mötet var att få skadlig information om Hillary Clinton och enligt New York Times var Trumps son informerad om att uppgifterna skulle komma från den ryska regeringen.

Uppgifterna slog ner som en bomb i Washington och Trump Jr lugnade knappast ner situationen när han själv twittrade ut hela den mejlkonversation som föregick mötet. Där framgick bland annat att han välkomnade mötet med orden: ”Om det är vad du säger så älskar jag det.”

Nekade i uttalande till senaten

Natalia Veselnitskaja har konsekvent förnekat att hon informerat Trump Jr om Hillary Clinton och att hon skulle ha kopplingar till Kreml.

Så sent som i november skrev hon i ett uttalande till senatens juridiska kommitté: ”Jag agerar oberoende av alla regeringsorgan.”

Nu vänder advokaten plötsligt tvärt.

I en intervju med NBC erkänner hon att hon i flera år fungerat som uppgiftslämnare åt en topptjänsteman i Kreml, riksåklagaren Juri Chaika.

– Jag är advokat och jag är informatör. Sedan 2013 har jag aktivt kommunicerat med ryska riksåklagarens kontor.

Mejl avslöjar koppling till Kreml

New York Times avslöjar också att det finns mejl som visar att Veselnitskaja arbetade nära Juri Chaika i ett bedrägerimål mellan amerikanska justitiedepartementet och ett ryskt företag.

Donald Trumps son avfärdade mötet advokaten som lönlöst när allt avslöjades förra året.

”Det blev snabbt uppenbart att hennes information var grundlös och hon bytte snabbt ämne till adoptioner från Ryssland till USA. Informationen ledde ingenvart, men jag var tvungen att lyssna”, skrev han på Twitter.

President Trump försvarade Trump Jr i sedvanligt starka ordalag när sonen fick kritik för mötet:

”Detta är den största häxjakten i den politisk historien. Sorgligt!”, skrev han på Twitter.