Chefsåklagare: Inget brott att köra bort kinesisk familj

Beslutade att inte inleda någon utredning mot polisen

Publicerad 2018-09-17

Polispatrullen som avlägsnade den kinesiska familjen gjorde inget fel.

Det slår chefsåklagare Mats Ericsson fast – som lagt ner utredningen mot poliserna.

– Det här är en ytterst normal åtgärd när vid ordningsstörande beteende, säger han till Aftonbladet.

Bråket på ett hotell i centrala Stockholm den 2 september har i helgen seglat upp som en världsnyhet.

Kinesiska ambassaden har varnat för resor till Sverige, kinesisk regimvänliga media pumpar ut artiklar om ”svensk polisbrutalitet” samtidigt som tiotusentals användare är engagerade i kinesiska sociala medier.

”Inget brott”

Måndagen den 3 september gick sonen i familjen till polisens kontaktcenter för att anmäla händelsen som misshandel med hänvisning till att anmälarens pappa ”genom våld blivit bortförd” från det aktuella hotellet ”så att smärta uppstått”.

På fredagen den 7 september lades utredningen ner av Chefsåklagare Mats Ericsson på Särskilda åklagarkammaren som hanterar polismål.

– Det inleddes aldrig någon förundersökning eftersom bedömningen var att det som hände inte var något brott från polisens sida. Polisen har rätt enligt polislagen att avlägsna någon från en plats till en annan och det är en oerhört vanlig och standardmässig polisprocedur att göra det och så skedde i det här fallet, säger Mats Ericsson.

Efter att de tre personerna omhändertagits körde polispatrullen familjen till Skogskyrkogårdens tunnelbanestation som ligger 7 kilometer från det aktuella hotellet.

– Vad jag vet så är det en väldigt vanlig plats för Stockholmspolisen när man ska avlägsna någon från centrum. Det är i sig helt odramatiskt, säger Mats Ericsson.

”Betedde sig ordningsstörande”

Av polisens händelserapport, som Aftonbladet tagit del av, framgår att två personer ur familjen ska ha legat i en soffa på hotellet och ”vägrat gå” kring 01.45. Cirka 25 minuter senare tog polispatrullen beslut om att avlägsna familjen. I samma veva kastade sig turisterna ner på marken för att också börja ”skrika om mänskliga rättigheter”, enligt händelserapporten, vilket också finns skildrat i de filmer som Aftonbladet publicerat.

Sonen i familjen uppger dock i sin anmälan att polisen utanför hotellet använt ”fysiskt våld” och kastat pappan, som uppges vara i 65-årsåldern, i marken, vilket han också sagt i intervjuer med kinesisk regimvänlig media.

Chefsåklagare Mats Ericsson säger att avlägsnandet har stöd i polislagens trettonde paragraf och att det handlar om störande av allmän ordning som polisen agerade mot.

– De betedde sig ordningsstörande genom att vägra gå från en plats där de inte hade rätt att vara, säger chefsåklagare Mats Ericsson.

Hotellchefen har tidigare sagt till Aftonbladet att familjen hade bokat in sig på fel dag, att hotellet var fullbokat och att man försökt hjälpa dem hitta ett annat hotell, innan händelsen eskalerade.