Trump: Skicka tillbaka flyktingarna till Syrien

Publicerad 2015-10-01

Får mothugg av partikamrat: ”Vår plikt att hjälpa”

Människor som flyr från krigets Syrien kan vara förklädda IS-krigare.

Av den anledningen lovar den kontroversielle republikanen Donald Trump att skicka hem flyktingarna om han blir president.

– Om jag vinner ska de resa tillbaka, säger han.

De riskerar sina liv för att försöka komma undan våld och förtryck.

Men i den kontroversielle presidentkandidaten Donald Trumps ögon är alla flyktingar som tar sig till USA från Syrien potentiella IS-krigare.

– De kanske kommer in på grund av Obamas svaghet. Men om jag vinner så ska de resa tillbaka, sa han under ett möte i New Hampshire i går.

Uppmanar till handling

Förra veckan deklarerade utrikesminister John Kerry att USA ska ta emot omkring 200 000 flyktingar från framförallt Syrien under de kommande åren. 

USA har tidigare kritiserats för passivitet i samband med den akuta flyktingkrisen. Tunga namn som Hillary Clinton, som kan bli Demokraternas presidentkandidat, har uppmanat landet att öka sina insatser.

– Vi står inför den allvarligaste flyktingkrisen sedan andra världskriget. Jag anser att USA måste göra mer, säger hon i en intervju med CBS News.

”Kan vara IS-krigare”

Men Donald Trump är alltså av en helt annan åsikt. På mötet i New Hampshire varnar han för de 200 000 flyktingarna.

– De kan vara IS-krigare. De är alla män och alla är starka, säger Trump, som beskrivit flyktingkrisen som ett ”taktiskt spel”.

En av Trumps konkurrenter till den republikanska nomineringen är Jeb Bush. Han anlägger en helt annan ton än sin partikamrat.

– Jag tycker att det är vår plikt att hjälpa till. Det är normalt sett vad vi gör otroligt bra. Vi låter våra hjärtan styra, vi organiserar oss väl och vi tar hand om människor, sa han på ett kampanjmöte.