Anklagar läkare för broderns död

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-20

Linköpingsbröder inför rätta - åtalas för förtal

”Slaktare, torped och seriemördare”.

I ett års tid ska två bröder ha mejltrakasserat en läkare vid psykiatriska kliniken i Linköping och anklagat honom för att ha mördat deras bror.

I går inleddes rättegången - men bara en av de åtalade dök upp.

Mannen avled i november 2005 på den psykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Kort därefter beskyllde den dödes bröder läkaren för att ha orsakat dödsfallet genom felmedicinering. Trots att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnden friade läkaren fortsatte bröderna med sina anklagelser.

På måndagen inleddes rättegången mot bröderna som åtalas för ofredande och förtal. De ska ha skickat 65 mejl till läkaren, från december 2005 till oktober 2006, där han beskylldes för att vara slaktare, torped, tjuv, monster, seriemördare och fyllehund. En del av mejlen skickades dessutom vidare till landstingsledningen, skriver tidningen Östgöta Correspondenten.

Läkaren berättade hur trakasserierna har gjort att han har svårt att sova och sköta jobbet.

– Det här är människor som inte ger sig. De skyr inga medel för att krossa mig och på ett sätt har de lyckats med det, sade läkaren enligt Östgöta Correspondenten.

Endast en av bröderna dök upp när rättegången inleddes på måndagen. Han medgav att han skickat 35 mejl till läkaren men uppgav att innehållet inte kunde uppfattas som kränkande.