Sorg vid skolan efter att Maja, 17, hittats död

Publicerad 2024-03-19

SKENE. På tågstationen i Kinna sitter fortfarande efterlysningar efter Maja, 17, uppe.

Men på måndagskvällen hittades hon död – och utanför gymnasieskolan växer blomhögarna.

– Vi har ett oerhört allvarligt läge, säger gymnasiechef Joakim Ryttsén.

Vid Marks gymnasieskola, en vidsträckt 1970-talsskola med tillbyggnader, vilar under tisdagseftermiddagen en tystnad. Trots att mängder av tonåringar är i rörelse är ljudvolymen låg och stämningen dämpad.

Utanför skolans huvudentré står en staty. Runt den lämnar ungdom efter ungdom blommor. På ett kort står namnet ”Maja” med mängder av hjärtan ritat kring. Eleverna visar sin sorg och sitt stöd efter att deras skolkamrat hittats död på måndagskvällen, i ett skogsområde invid järnvägen knappt två kilometer från gymnasiebyggnaden.

– Det är klart att det pratas mycket. Det blir mycket oro och tankar, och frågor kring det som hänt, säger Joakim Ryttsén, verksamhetschef vid gymnasiet.

”Dag av sorg”

Maja var elev på gymnasieskolan, och det var här hon senast sågs när hon lämnade skolan vid 14.40-tiden på torsdagen. När hon inte kom hem larmade föräldrarna om hennes försvinnande, men ingen polisiär sökinsats inleddes.

Under helgen eftersöktes hon i Marks kommun med stöd av Missing people. På måndagen intensifierades polisens arbete. En stor sökinsats med sökhund, drönare och helikopter koncentrerades då till ett område invid järnvägen mellan Skene och Kinna och ån Viskan.

Det var i det området den kropp som på tisdagsförmiddagen identifierades som Maja hittades. På Marks gymnasieskola mottogs beskedet med sorg.

– Det här är en flicka som många känner igen från korridorerna, som har synts här på skolan. Det är naturligtvis en dag av sorg, säger Joakim Ryttsén.

En nära anhörig till familjen, som fått deras godkännande att uttala sig, säger till SVT Nyheter Väst:

– Familjen mår väldigt dåligt efter det ofattbara beskedet. De tackar samtidigt allmänheten för engagemanget under dagarna av ovisshet och obeskrivlig oro.

Flaggan vajar på halvstång på skolgården i Kinna.

Rachel Thörnell är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Marks kommun.

– Det brukar alltid vara sång och dans i våra gymnasieskolor. Men idag har det varit ... sorg och förstämning, och en fin stämning, även om den varit sorgsen, säger hon.

Joakim Ryttsén, verksamhetschef på gymnasieskolan som Maja gick på.

”Har haft ont i magen”

Kinna är ett samhälle med knappt 15 000 invånare i Marks kommun sydöst om Göteborg. Här har allmänheten varit engagerad i sökandet sedan i torsdags, när Maja först anmäldes försvunnen.

Vid resecentrumet i samhällets mitt, där bussar och tåg mot Uddevalla, Varberg och Borås stannar, hänger fortfarande lappar med efterlysningar uppe.

– Jag har varit orolig sen det här började förra veckan, jag har haft ont i magen, säger en Kinnabo som Aftonbladet pratar med i närheten av tågstationen.

En jämnårig pojke har anhållits i samband med Majas försvinnande och död. Han är misstänkt för mord.

– Nu fick vi det värsta tänkbara beskedet. Det är klart att eleverna har frågor om det, säger gymnasieskolans verksamhetschef Joakim Ryttsén.

Den misstänkta pojken är jämnårig. Var han också elev på skolan?

– Det har vi ingen information om, huruvida det skulle vara så.

Minnesrum på gymnasieskolan

På gymnasieskolan har beskedet om brottsmisstankarna och dödsfallet tagits emot med stor sorg. Ett minnesrum har upprättats inne på skolan. Rummet ligger avsides, och där finns ett fotografi på Maja. Där kan elever också lämna hälsningar i en kondoleansbok och få stöd av personal som är utbildad i krisstöd.

Marks kommuns krisledningsgrupp har varit i tjänst sedan tidig morgon på tisdagen.

– Vi kunde konstatera att vi har ett oerhört allvarligt läge, säger Joakim Ryttsén.

Skolans rektor har under de senaste dagarna stått i kontakt med anhöriga till Maja. Arbetet med att hantera konsekvenserna av tragedin i Kinna kommer att fortsätta dag för dag under veckan som kommer.

– Även om man har haft historia på schemat har det kanske inte varit historia man pratat om idag. Nu fokuserar vi på morgondagen, och hur vi tar hand om resten av veckan, säger Joakim Ryttsén.

Följ ämnen i artikeln